V Domu sv. Jožefa v Celju na ogled razstava slik Jožefa Krambergerja (video)


Minuli konec tedna je v Domu sv. Jožefa v Celju potekala otvoritev razstave slikarja Jožefa Krambergerja, ki nosi naslov “Platna s portreti, pokrajino in tihožitji”. Slikarja, ki v svoje podobe ujame trenutke in simbole življenja posameznikov, ki jih sicer vidimo in zaznamo, a se skorajda ne zavedamo njihove bogate simbolike in skritih pomenov, poznavalci uvrščajo med tiste slovenske samouke, ki so se uspeli dvigniti iz anonimnosti in povprečja.

Jožef Kramberger, rojen kot tretji otrok na Stražeh pri Lenartu v Slovenskih Goricah, je že pri dvanajstih letih okusil grenko plat življenja, ko mu je najprej umrla mati, kmalu po tem je odšel od doma in moral hitro odrasti. Preživljal se je s priložnostnim delom pri številnih kmetih, v Šoštanju se je izučil za zidarja. Slikar pravi, da je mladost preživel kot “potnik na drvečem vlaku“, mimo katerega drvi svet, katerega lepote in dobrot ne utegne zaužiti. Umanjkanje slednjega je bil glavni razlog, da je Jožef Kramberger v prostem času začel slikati.

Portreti, pokrajina in tihožitje - prvine Krambergerjevega ustvarjanja

V svojih delih je kljub začetnim težavam glede tehnike in tematike Jožef pričel izražati lepoto, ki mu je v mladosti manjkala. Ob opravljanju zidarskih del je v prostem času neutrudno slikal in se preizkušal v različnih tehnikah in motivih. Začel je upodabljati spomine in doživetja, ki jih je nosil v sebi in kmalu je svoja dela javnosti pokazal na prvi razstavi v Dravogradu. Odličen odziv ga je vzpodbudil k nadaljnjemu delu in po številnih razstavah in priznanjih je leta 1987 postal član Društva slovenskih likovnih umetnikov.

Zgoraj: slikarjevi prepoznavni deli; spodaj levo: Jožef Kramberger in Drago Medved

Ob njegovih izjemnih, skrajno realistično in natančno upodobljenih slikah, v katere je slikar zajel detajle življenja, gledalec verno sprejema zunanje in subtilno dojema notranje. Slikarja in njegova dela je na otvoritvi podrobneje predstavil Drago Medved, ki je ob tej priložnosti izrazil navdušenje, da je slikarja spoznal tudi osebno. Njegovo predstavitev si lahko ogledate v spodnjem video prispevku. Vabljeni tudi k ogledu videa, v katerem nam je Jožef Kramberger zaupal dogodek, ki ga je vzpodbudil k umetnosti.

Nad razstavo so bili navdušeni in očarani domala vsi prisotni.

Razstava bo na ogled do 22. 2. 2012.

v/t/f: Egon Horvat