Premiera Maske rdeče smrti uvod v mesec kulture


Za II. OŠ Celje in Gimnazijo Celje – Center se je letošnji mesec kulture začel z včerajšnjo spektakularno premiero plesnega projekta ameriškega pisatelja Edgarja A. Poeja Maska rdeče smrti, ki se je odvila v razprodani dvorani Plesnega foruma Celje.

V novem umetniškem projektu, ki je povezal II. osnovno šolo Celje in Gimnazijo Celje – Center, sodeluje več kot 30 posameznikov. Ti so sinoči premierno pričarali izjemno zanimiv in intenziven plesni večer. Dogodek je počastil tudi kulturni minister Anton Peršak.

Preplet giba, glasu in glasbe

Nastopajoči so skozi gib, glas in glasbo Bojana Drakslerja raziskovali propad temeljnih vrednot, ki pa še vedno ostajajo edina pot v svetlejšo prihodnost. Novela skozi simbole strahotne epidemije kuge v 14. stoletju govori o ujetosti, prevzetnosti in nečimrnosti človeka. Slednje so v pestro ustvarjalno platformo povezali plesni skupini obeh šol, dekliški pevski zbor in fantovsko vokalno zasedbo Gimnazije Celje – Center.

maska_rdece_smrti_celje_2

 

Pod koreografijo predstave sta se podpisali celjski plesni pedagoginji Breda Stepan in Sandra Jazbec, pod idejno zasnovo projekta, luč, sceno in kostumografijo pa profesorica likovne umetnosti Ana Pečnik.

Ponovite že razprodane predstave bo 14. februarja, ustvarjalci pa že napovedujejo marčevsko predstavo, predvideno v torek, 7. 3., ob 19. uri v Plesnem forumu Celje.

V mesecu kulture pestro dogajanje na GCC

Mesec kulture se na GCC nadaljuje s tradicionalno prireditvijo ob slovenskem kulturnem prazniku GCC ima talent – za kulturo, turneje glasbenih sestavov šole k Slovencem v Trst, gostovanjem zbora in banda Gimnazije Litija, ponovitvijo Maske rdeče smrti, številnimi gostovanji pravljic dijakov predšolske vzgoje po celi regiji, sklenili pa ga bodo s tradicionalnim pustovanjem.

Foto: arhiv GCC

sola-voznje-polsi-klik