Prvogimnazijce obiskal priznani irski poet


Na predvečer praznika svetega Patrika je v petek, 16. marca, I. gimnazijo v Celju obiskal irski pesnik in pisatelj Ciaran O’Driscoll, ki se dijakom predtavil svojo poezijo.

O’Driscoll živi v Limericku in je napisal šest pesniških zbirk ter dve prozni deli. Za svoje ustvarjanje je prejel številne irske in mednarodne nagrade. V slovenščino sta njegovo pesniško zbirko Life Monitor (Nadzorovanje življenja) prevedla Iztok Osojnik in Veronika Dintinjana. Slovenijo je obiskal že večkrat, Celje pa tokrat prvič.

irski_vecer_marec_2018_pesnikNa srečanju nam je prebral nekaj svojih pesmi in razložil motive ter pojasnil, kje in kako je dobil navdih zanje. Z veseljem pa je odgovoril tudi na naša vprašanja, ki jih ni bilo malo. Pesmi so tematsko raznolike, zato so v nas vzbudile različna čustva. Z nekaterimi smo se lahko poistovetili, v drugih smo občutili ranljivost, ob marsikateri pa smo se nasmejali.

Ugotovili smo, da v poeziji Ciarana O’Driscolla lahko najdemo vse ali pa vsaj večino stalnih prvin irskega pesništva. Je izviren in samosvoj. V njegovi poeziji najdemo sorodstvo z irsko pokrajino, mitologijo, izreden humor, občutek za ranljivost, za jezik in pesniške postopke ter vpliv tujine, tujih kultur, poezije, krajev in zgodb.

Srečanje je z glasbeno točko popestrila Petrisa Čanji ob spremljavi Eme Kovačec Gračner in Matica Petka.

Udeleženci dogodka smo imeli priložnost ob sproščenem klepetu s pesnikom spoznati njegove pesmi in okoliščine, v katerih so nastale, izvedeli smo marsikaj zanimivega in se večkrat iz srca nasmejali. Obisk nam bo zato ostal v lepem spominu.

Lara Bezgovšek, Kajuh Press; foto: Jože Petrak Zajc

boksarsko-polsi-klik