V celjskem gledališču odkrili doprsni kip dr. Antonu Novačanu


Včeraj je podžupanja Mestne občine Celje mag. Darja Turk skupaj s sorodnico dr. Antona Novačana Magdaleno Mahne Malone v Slovenskem ljudskem gledališču Celje odkrila doprsni kip dr. Antona Novačana. Slavnostni govornik je bil prof. ddr. Igor Grdina iz Inštituta za kulturno zgodovino ZRC SAZU.

igor_grdina_novacanov_kip_2017V Slovenskem ljudskem gledališču Celje je včeraj potekala kratka slovesnost v spomin znamenitega Celjana, pisatelja, pesnika in diplomata dr. Antona Novačana. Slovesnost se je pričela na Malem odru s kulturnim programom o življenju in delu dr. Antona Novačana, ki ga je pripravilo Društvo Ljubiteljsko gledališče Teharje. Slavnostni govornik včerajšnjega odkritja kipa je bil prof. ddr. Igor Grdina iz Inštituta za kulturno zgodovino ZRC SAZU. Dejal je: »Današnje odkritje Novačanovega obeležja ima poseben pomen. Ni le priznanje pietetnega komemoriranja, temveč je predvsem akt pravice. Je priznanje umetniškemu opusu mimo katerega ne le v Celju marveč tudi na slovenskem ni mogoče iti molče.

Kdo je Anton Novačan?

To vprašanje ni retorično, zares gre v veliki meri za neznanca. Sam se je v politiki štel za učenca revolucionarne Moskve in republikanskega Pariza, kljub temu pa je postal diplomat ter kot tak viharil in razsajal od Varšave na severu do Kaira na jugu. Vmes je bil prvi v vrsti neustrašnežev, ki so terjali samostojno slovensko državo.«

Včerajšnje odkritje kipa dr. Antona Novačana je veliko dejanje za celjsko kulturo kakor tudi za širši slovenski kulturni prostor. Doprsni kip znanega že pokojnega kiparja Lojzeta Dolinarja (1893–1970), ki je bil izveden že pred letom 1970 in dolgo časa hranjen v Osrednji knjižnici Celje, je z včerajšnjim slovesnim odkritjem prišel na lokacijo v prostore Slovenskega ljudskega gledališča Celje med druge znane umetnike.

Poleg znane tradicionalne prireditve »Novačanovi dnevi« bo Mestna občina Celje v prihodnji program vključila še mnoge druge kulturne dogodke, ki bodo zaznamovali umetniško ustvarjanje dr. Antona Novačana. Kip je odkrila podžupanja Mestne občine Celje mag. Darja Turk skupaj z Novačanovo sorodnico Magdaleno Mahne Malone.

Glasbeni program je potekal v izvedbi vokalne skupine In spiritu.

neprilagojeni-polsi-klik