Vlado Kreslin Celjanom predstavil novo Pesmarico (video)


Včeraj je v Mladinski knjigi v Celju potekala predstavitev Pesmarice legende slovenske glasbe Vlada Kreslina. Nova, zajetna zbirka pesmi prinaša odličen prerez Kreslinovega opusa zadnjih treh desetletij na več kot tristotih straneh. Pesmarica poleg 84 pesmi z notami in besedili najbolj uspešnih pesmi za kitaro in klavir vsebuje tudi obilo fotografij, kritik, mnenj in pričevanj.

Vlado Kreslin, rojen leta 1953 v Beltincih, je glasbeno kariero kot bobnar v svojem prvem bandu Apollo začel leta 1970. Tri leta kasneje se je priključil skupini Špirit group iz Murske Sobote, od 1975 do 1978 pa je bil član skupine Horizont iz Ljubljane. Ena večjih prelomnic njegove glasbene kariere je bilo leto 1980, ko je zmagal na slovenski popevki s skladbo Dan neskončnih sanj. Tri leta kasneje se je priključil skupini Martin Krpan, ki je po legendarnem nastopu z Bobom Dylanom leta 1991 razpadla. Zatem se je z Beltinško bando posvetil ljudski glasbi in skupaj so povzročili pravi preporod etno glasbe na Slovenskem.

Kreslin je ob predstavitvi nove knjige bral poezijo in prepeval pesmi.

Sčasoma se je z zasedbo Mali bogovi vrnil k avtorski glasbi. Sodeloval je s številnimi tujimi in mlajšimi domačimi glasbeniki. Vse od leta 1992, običajno v začetku decembra, v Cankarjevem domu prireja tradicionalne koncerte z gosti. Leta 2005 je izšel trojni CD/DVD Koncert, ki vsebuje glasbo s šestih koncertov. Kreslin poje tudi v svojem domačem govoru, v prekmurščini.

Knjiga Pesmarica vsebuje Kreslinov življenjski opus, to je 84 pesmi z notami in besedili najuspešnejših pesmi. Po uvodni predstavitvi glasbenika, ki jo je opravila vodja poslovne enote Jasna Tomc, je o Pesmarici spregovoril Kreslin, kar si lahko ogledate v spodnjem video prispevku. Slabo uro trajajoči dogodek je popestril z glasbenimi vložki, ko je prisotnim ob spremljavi kitare zapel nekaj svojih uspešnic, prebiral je pesmi iz starejših pesmaric ter prisotne zabaval z zanimivimi zgodbami, ki mu jih je pisalo življenje.

Obiskovalci so slovenski glasbeni legendi Vladu Kreslinu z zanimanjem prisluhnili.

Nedvomno je Poezija, ki jo bo Kreslin tudi v prihodnjih dneh predstavljal po večjih slovenskih mestih, dodatna in dobrodošla popestritev slovenske glasbene scene, ki kaže na to, da imamo Slovenci radi glasbo in smo glasbeno nadarjen narod. Morda bo tudi knjiga prispevala, da se bomo intenzivneje pričeli zavedati naše glasbe, ki je rasla skozi stoletja in še živi na naših tleh.

Vabljeni k ogledu spodnjega video prispevka, kjer smo posneli predstavitev Poezije skozi oči avtorja.

v/t/f: Egon Horvat