Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Javno vodstvo po razstavi Grofje Celjski

Podrobnosti dogodka

  • Datum:
  • Lokacija: Pokrajinski muzej Celje
  • Kategorije:

Stalna razstava Grofje Celjski govori o vzponu in padcu najpomembnejše plemiške rodbine v obdobju poznega srednjega veka na današnjih slovenskih tleh.

Prvotno svobodni gospodje Žovneški so si leta 1333 izbojevali po Vovbržanih podedovano posest v Celju. Leta 1341 jih je cesar Ludvik Bavarski povzdignil v grofe Celjske. Temelj njihove moči so bila obsežna posestva na Štajerskem, Koroškem in Kranjskem ter odlične rodbinske zveze z visokim srednjeevropskim plemstvom. Dinastija je svoj vrhunec dosegla pod vodstvom Hermana II., ki je od leta 1396 moč celjske hiše gradil v tesni navezi s cesarjem Sigismundom Luksemburškim. Cilj je bil dosežen leta 1436, ko je Sigismund Friderika II. in Ulrika II. povišal v državna kneza. Hermanov vnuk Ulrik II. Celjski je po letu 1443 svoje, politične ambicije usmeril na Ogrsko, kjer si je leta 1456 izboril naslov kraljevega namestnika. Še istega leta je bil v zaroti ogrskega plemstva ubit.

Dvorec grofov Celjskih v Celju je bil poleg Trsta edini kraj na Slovenskem, kamor so segali evropski kulturni in umetnostni tokovi. Z imenom Celjskih so povezani tudi številni arhitekturnim spomeniki poznega srednjega veka na naših tleh in zunaj današnjih slovenskih meja.

Vstopnina: 5 € (ali 7 €, če si potem ogledate še ostale razstave v muzeju).

Javno vodstvo je namenjeno individualnim obiskovalcev in ne velja za skupine večje od 10 oseb. Hvala za razumevanje.

Prijave sprejemajo na:
E: [email protected]
T: 03/42 80 962

Navedbe o dogodkih so informativnega značaja. Njihova točnost in izvedba je v domeni organizatorja in zanje na celje.info ne odgovarjamo!Naslednjih 20 dogodkov