ZCISSD podpira tožbo zoper odločbo o izdaji gradbenega dovoljenja za del 3. razvojne osi


V preteklem tednu je bilo javno objavljeno, da je nevladna okoljevarstvena organizacija ROVO, ki deluje na področju varovanja okolja, na upravno sodišče podala tožbo zoper odločbo o izdaji gradbenega dovoljenja za del trase v Gaberkah. Tožba je razburila podpornike trase Velenje – Šentrupert AC, nad tožbo pa sta ogorčeni tudi obrtna in gospodarska zbornica Slovenije.

Nasprotno so v odprtem pismu podporo odločitvi o tožbi podprli v Združeni civilni iniciativi Spodnje Savinjske doline (ZCISSD).

Kot pišejo namreč menijo, da gre za dejanje, ki je upravičeno, ter da je posledica neupoštevanja priporočil in dejstev, na katere je javnost v vseh dosedanjih postopkih umeščanja tretje razvojne osi že ves čas opozarjala in se v trenutno vodenih postopkih upravnih dovoljenj izkazujejo kot kršitve.

Združene civilne iniciative Spodnje Savinjske doline (ZCISSD) združuje člane treh občin, tj. Polzele, Šmartnega ob Paki in Braslovč. ZCISSD si že od samega začetka svojega delovanja, v imenu zaščite kmetijskih zemljišč ter ohranjanja narave, prizadevajo za traso 3. razvojne ose, ki bi imela priključek na avtocesto v Arji vasi. Vseskozi že tudi opozarjajo, da je treba umestitev 3 RO v Spodnjo Savinjsko dolino ponovno ovrednotiti in preveriti alternativne možnosti.

“Naš cilj je s pravnimi sredstvi legitimno ovreči napačno umestitev hitre ceste na celotnem odseku od A1 do Slovenj Gradca jug, kar je bilo že izpostavljeno in strokovno dokazano. V poročilu državne medresorske delovne skupine iz leta 2011 je zapisano, da je študija variant pomanjkljiva in je kot take ni moč potrditi, in priporočeno, da se je v prihodnjih postopkih bolje usmeriti na posodobitev obstoječe ceste.”

Posodobitev obstoječe trase je namreč obvezna alternativa novi prometnici, ki pa je kot alternative v študiji variant niso presojali, kar je poleg ponareditve podatkov o številu delovnih mest v Celju ena izmed nikoli odpravljenih napak in je pomanjkljivost predhodne faze. Kot ključno je moč izpostaviti tudi neustrezno vrednotenje kmetijskih zemljišč ter konstantno spreminjanje vseh ključnih ocenjevanih parametrov trase. Ker se je na odseku Velenje jug – Šentrupert bistveno spremenila lega trase F2, so bile spremenjene tudi vse karakteristike in stroški izgradnje, med drugim pišejo v odprtem pismu. Dodajajo, da se je cena do sedaj povečala za več kot 100 odstotkov in še ni končna, posledica tega pa je – v skladu s predpisi – ponovna presoja upravičenosti predloga načrta DPN-ja pred pripravo investicijskega programa. Celotno odprto pismo si lahko preberete TUKAJ (klik)

Prva slika prikazuje obe trasi in argumente MO Velenje, ki v nasprotju z ZCISSD, podpira hitro cesto do avtoceste v Šentrupertu, druga slika pa argumente ZCISSD za traso do Arje vasi:

prikaz-trase-f2-2-vs-f6-arja-vas-5
Videnje situacije s strani MO Velenje
3ro2
Videnje situacije s strani ZCISSD