To so naj inovacije Spodnje Savinjske doline za leto 2019 (foto, video)


V Žalcu se je s slavnostno podelitvijo priznanj in nagrad zaključil letošnji razpis »Inovator leta Spodnje Savinjske 2019«. Prireditev je bila vsled razmer organizirana na prostem, na prireditvenem prostoru Fontane piv zeleno zlato.

Občine Spodnje Savinjske doline (SSD) in Zbornica zasebnega gospodarstva Žalec s strokovno pomočjo Razvojne agencije Savinja so podelili nagrade in priznanja trem najboljšim inovacijam lokalnega okolja za preteklo leto.

Letos je na razpis za inovacije Spodnje Savinjske doline prispelo 10 inovacij, od katerih so bile 3 skupinske, tako da je pri razvoju prijavljenih inovacij sodelovalo 17 inovatorjev, nagrade in priznanja pa so podelili trem.

Prvo nagrado je za inovacijo Navtično sidro Thor prejel Igor Pevec, ki ga je razvilo podjetje Pevec d.o.o. iz Griž, drugo sta za inovacijo Flysentinel, nadzorni sistem za pilote prejela Biserka Kisič in Primož Grajžl iz podjetja MedicoApps d.o.o. iz Celja in tretjo za inovacijo Ekološka žara za ekološki pogreb Gregor Sajovic iz podjetja Mipot d.o.o. iz Gomilskega.

Priznanja so nagrajencem podelil Minister za infrastrukturo RS Jernej Vrtovec, župan Občine Žalec Janko Kos in predsednik komisije za izvedbo razpisa Inovator SSD, Danilo Basle.

Minister Jernej Vrtovec je v nagovoru izpostavil pomen inovacijske sposobnosti, ki je skupaj s človeškim kapitalom ključen dejavnik boljše produktivnosti, ob tem pa je nujno zagotavljati učinkovito delovanje države in njenih institucij, vključno z vzpostavitvijo spodbudnega okolja za razvoj podjetij, ravno inovacije pa so tisti ključni faktor za ohranjanje delovnih mest in hkrati za zagotavljanje razvoja podjetij in rasti gospodarstva.

Slovenija se vzpenja na globalni lestvici inovativnosti saj smo v skupini 30 najbolj inovativnih držav. A na drugi strani podjetja zgolj s svojimi produkcijskimi zmožnostmi že nekaj časa niso več kos cenejši konkurenci iz držav s poceni delovno silo. Prednostna naloga zato ostaja krepitev konkurenčnosti podjetij in celotnega gospodarstva. Inovacijska sposobnost skupaj s človeškim kapitalom sta ključna dejavnika boljše produktivnosti pri čemer pa je pomembno tudi povečanje učinkovitosti države in njenih institucij, vključno z vzpostavitvijo spodbudnega okolja za razvoj podjetij, pa je prepričan direktor Razvojne agencije Savinja Stojan Praprotnik.

Zbrane sta nagovorila tudi gostitelj Občine Žalec in predsednika OS ORP SSD, župan Janko Kos in predsednika Komisije za izvedbo razpisa »Inovator leta SSD« Danilo Basle.

Dogodek so sklenili z nastopom vokalistke dr. Eve Podbregar in kitarista Leva Podbregarja, sledil pa je še voden ogled Fontane piva zeleno zlato.

vir foto: Občina Polzela (avtor: T.T.)