Slovesnost ob dnevu suverenosti in 30-letnici samostojnosti Slovenije v celjskem Narodnem domu


V četrtek je v Narodnem domu potekala slovesnost ob dnevu suverenosti (25. oktober) in 30-letnici samostojnosti Slovenije. Slovesnost sta pripravila Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo in Policijsko veteransko društvo Sever za celjsko območje.

Slavnostni govornik na prireditvi, ki je obeležila 30 let od odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije, je bil slavnostni govornik dr. Tomaž Čas, predsednik Združenja Sever.

Zbrane je nagovoril tudi župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, ki je med drugim povedal, da so pripadniki teritorialne obrambe in takratne milice v prelomnem obdobju slovenskega osamosvajanja in v vojni za Slovenijo nosili največje breme. »Tako kot sem sam, ki sem rojen petnajst let po drugi svetovni vojni, te dogodke jemal kot nekaj zelo oddaljenega, o čemer sem se učil v šoli, tako zdaj generacije, ki so bile rojene 10 do 15 let po osamosvojitveni vojni tisto obdobje doživljajo drugače kot mi, ki smo mu bili priča. Naša naloga je, da ohranjamo spomin na te dogodke in da povemo, da pot do samostojne države ni bila podarjena niti samoumevna. Vsaka vojna in vsaka žrtev je odveč, nasproti nam je stala bistveno močnejša JLA, zato se moramo zavedati vloge teritorialne obrambe in takratne milice.«

Govornik na prireditvi je bil tudi Predsednik Zveze vojnih veteranov Slovenije, general major Ladislav Lipič, proslavo pa je pripravila I. gimnazija v Celju.

foto: Uroš Urlep