Zakaj letos v Celju ne bo razkošnega ognjemeta?


Mestna občina Celje se je tokrat razkošnemu ognjemetu odpovedala zaradi varčevalnih ukrepov in ekološke osveščenosti. Bo celjski zrak zaradi tega ukrepa čistejši in koliko je občina sploh privarčevala?

Pravzaprav nič, saj je že predhodno za letošnje Pravljično Celje namenila nekaj tisočakov manj kot lani. Programski stroški so lani znašali približno 48, letos pa 40 tisoč evrov.

Ognjemeta ne bo, pljuča Celjanov bodo zdrava

Mestna občina in Zavod Celeia sta meščanom s takšno odločitvijo pravzaprav naredila veliko uslugo. Zaradi ognjemetov se namreč, sicer le za kratek čas, zelo poviša koncentracija delcev PM10. Gosti oblaki drobnih delcev kovine lahko prodrejo globoko v pljuča in na več načinov škodijo našemu zdravju.

Lani naprimer je bila koncentracija v času ognjemetov po podatkih Arsa približno 80 ug/m3. Predpisana mejna dnevna koncentracije pa je 50 ug/m3, nam je pojasnila Tanja Bolte, vodja Sektorja za kakovost zraka na Arso.

Cene raket odvisne od globine vaše denarnice

Mnogi pa si bodo kljub vsemu domače praznovanje popestrili z nekaj raketami, kar sploh ni poceni hec! Set 6 raket boste naprimer v trgovinah našli za približno 15 evrov, cene ognjemetnih baterij pa se gibajo od 5 pa tja do 80 evrov, odvisno od trajanja, višine efekta in barvnih učinkov.

A če sodimo po tem, kako se vsak konec leta bliska na nebu, nas kriza očitno še ni udarila, ali pa smo za veselje pripravljeni mastno plačati.

Vprašanja o tem, ali prodaja zaradi varčevanja ljudi sploh kaj upada, smo naslovili na več ponudnikov pirotehnike, pa nam do zaključka redakcije niso uspeli odgovoriti.

Največ poškodb zaradi uporabe pirotehnike s črnega trga

Če se že odločite za uporabo različne pirotehnike, bodite z njo zelo previdni. Ne kupujte je na črnem trgu in nikakor je ne predelujte. Kot opozarja policija, je namreč največ opeklin, raztrganin rok in poškodb oči ravno posledica uporabe pirotehničnih izdelkov, ki niso bili kupljeni v prodajalnah.

Za kršitve je predvidena globa od 400 do 1200 evrov. Uporabljate lahko samo pirotehniko kategorije 1, katere glavni učinek je pok in še to samo od 26. decembra do 2. januarja.

t: ŠK