Razstava solnograških jaslic v Osrednji knjižnici Celje na ogled le še do 10. januarja (foto)


solnograške jaslice 1 Od začetka decembra 2013 v Osrednji knjižnici Celje poteka razstava solnograških jaslic. Mesto Celje in solnograško mestece Bad Ischl sta že vrsto leto povezani z uspešnim kulturnim sodelovanjem, ki temelji na izmenjavi kulturne produkcije ter evropskih projektih. Decembra 2012 so bile v Avstriji razstavljene slovenske jaslice, leto kasneje pa Avstrijci vračajo svojo razstavo na isto temo.

Razstava solnograških jaslic v Celju obiskovalcem pobližje predstavlja večstoletno tradicijo obrtnega in umetniškega izdelovanja jaslic v Zgornji Avstriji. Razstava v Celju je plod sodelovanja med Muzejem mesta Bad Ischl, Osrednjo knjižnico Celje, Muzejem novejše zgodovine Celje in Hišo kulture Celje. Na ogled ponuja več kot 30 jaslic ljubiteljskih in akademskih izdelovalcev vseh generacij in vseh mogočih medijev, od sodobnejših do tistih zazrtih v klasično tradicijo nepogrešljivega dela adventnega časa, torej časa pred božičem. Jaslice so narejene iz tradicionalnih materialov (les, kamen), pa tudi odete v sodobnejše izrazne medije, materiale in nekonvencionalne pristope, kot so steklo, keramika in kovina.

solnograške jaslice 2

Tradicionalne jaslice so kipci ali slike, postavljeni za božične praznike, osrednji namen je ponazoritev Kristusovega rojstva. Značilne so tako za Rimskokatoliško cerkev kot za Katoliške cerkve vzhodnega obreda. V zadnjih letih so vse bolj poznane žive jaslice, katerih korenine segajo v 13. stoletje. Sv. Frančišek Asiški naj bi v italijanski vasici Greccia prve žive jaslice uprizoril na božični večer v votlini nad vasjo.

Na Slovenskem so jaslice (poldrugi meter visoki kipi, ki so v različnih prizorih predstavljali božične skrivnosti) prvi postavili jezuiti in sicer v cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani leta 1644. Od takrat je število jaslic pri nas naraščalo. Danes so figure v poljubnih velikostih, iz različnih materialov (les, kamen, glina, papir,…), navadno postavljene na mahu. Okoli božiča pa ljudje množično obiskujejo žive jaslice, ki jih spremlja bogat tematski program. Najbolj znane v Sloveniji so v Postojnski jami in v Mojstrani.

solnograške jaslice 3

Razstava solnograških jaslic je po informacijah Osrednje knjižnice Celje požela veliko zanimanje in si jih je ogledali presenetljivo veliko število obiskovalcev. Za obiskovalce našega spletnega portala smo pripravili galerijo fotografij, kjer si lahko ogledate razstavo jaslic, ki bo sicer na ogled do 10. januarja 2014.

[simpleviewer width=100% height=700 id=497]

eH

bumfest_klik