V medmestnem tekmovanju so celjski frontovci dosegli vidne uspehe, nuditi pa bodo morali več pomoči kmetijskim zadrugam


V začetku aprila so frontovci mesta Celja sprejeli napovedano tekmovanje med vsemi mestnimi organizacijami fronte v državi. Tekmovanje zajema tri področja dela — pomoč državnemu investicijskemu planu, pomoč komunalnemu in lokalnemu gospodarstvu. Ter obdelovalnim zadrugam.

Največje uspehe so dosegli pri delu na objektih, katerih izgraditev investira država. Zgradili so stanovanjski provizorij za delavce v Cinkarni, kokošnjak na Jožefevem hribu za 1000 kokoši, dogradili vodovod v Zagradu in Ipavčevi ulici, delno dogradili stanovanjski hiši v ulici Miška Kranjca in Savinjskem nabrežju, kanalizirali Ipavčevo ulico, zgradili strelišče, poleg tega pa so opravili več tisoč prostovoljnih ur pri obeh zadružnih domovih, na fizkulturnem stadionu, dečjih jaslih Tkalnice hlačevine in vajeniškem domu.

Poleg tega so prostovoljci delali ob nedeljah v gozdovih, kjer so tudi dosegli lepe uspehe. V pomoč rudarjem pri izpolnitvi planov so opravili 1380 prostovoljnih delovnih ur, pri regulaciji Sušnice pa 8.460 ur. Vrednost opravljenih del znaša na vseh teh objektih 1,458.432 din, ur pa je bilo opravljenih 125.908.

Tudi v drugi točki tekmovanja so frontovci dosegli lepe uspehe, saj so opravili 78.954 prostovoljnih ur. V to spadajo predvsem dela pri ureditvi parka na Trgu svobode, mestnega parka, odstranjevanju ruševin, ureditvi otroškega igrišča, otroške restavracije in mestnega trga. Med drugim so zbrali tudi 45.000 kg starega železa, 35.000 kg starega papirja, 25.000 komadov opeke in še več drugega.

V tretji točki tekmovanja so se omejili le na prostovoljno delo na mestni ekonomiji in novo ustanovljenih zadrugah.

Sicer je bilo pri akciji za pregled krompirišč in v knjigovodstvu opravljenih 1230 ur, a je vsekakor premalo. Posebno v tej točki bo treba zelo pospešiti tekmovanje, saj so zadruge pomoči iz mesta tudi potrebne. Povsem nepravilno bi bilo, če bi se celjski frontovci omejevali le na pomoč zadrugam na teritoriju MO OOF, ko medtem več novo ustanovljenih zadrug v okolici prav gotovo potrebuje pomoči v fizičnem delu političnem in kulturno prosvetnem.

Dosedanji uspehi v tekmovanju so sicer do neke mere dobri, toda zadovoljivi niso. Opazimo celo, da široke plasti članstva niso niti seznanjene z istim.

S prikazovanjem uspehov drugih mest, z večjo politično agitacijo lin vključenjem slednjega člana v tekmovanje, bi se nam odprle možnosti doseganja dosti večjih uspehov in zmag.

Celjski tednik, 9. 7. 1949