1. november: Preminuli svetovno znani zvezdniki v letu 2014


Alfredo Stefano di Stefano Lauhle in Eusebio da Silva Ferreira
Alfredo Stefano di Stefano Lauhle in Eusebio da Silva Ferreira

Smrt ne prizanese niti svetovno znanim posameznikom. V svetu športa smo se v tem letu morali posloviti od nemškega rokometaša Rudolfa Rauerja, nemško-romunskega rokometaša Hansa Georga Herzoga, svoje slovo pa je januarja izrekel tudi legendarni portugalski nogometaš Eusebio da Silva Ferreira, ki velja za enega najboljših nogometašev vseh časov s strani IFFHS, strokovnjakov in navijačev. Veliko izgubo v svetu nogometa je pomenila tudi smrt Alfreda Stefana di Stefano Lauhle, ki je umrl 7. julija v 89. letu starosti. Di Stefano namreč splošno velja za enega najboljših nogometašev v zgodovini športa.

Leto 2014 je zaznamovala smrt švedskega hokejista Glenna Johanssona in češkega hokejista Milana Kajkla, ki je sicer dobitnik dveh zlatih in dveh srebrnih medalj s svetovnih prvenstev. V 91. letu pa se je poslovil tudi kanadski hokejski sodnik Frank Joseph Udvari,  ki je bil leta 1973 sprejet  v Hokejski hram slavnih lige NHL. Za hokejsko palico pa ne bi nikoli več poprijel češki hokejist Karel Gut, ki je preminul januarja letos. V 61. letu je marca umrl še romunski hokejist Doru Tureanu, junija pa češki hokejist Jaroslav Walter.

Tony Gwynn, Mel Patron in  Rob Bironas
Tony Gwynn, Mel Patron in Rob Bironas

Na začetku letošnjega leta je svojo življenjsko pot sklenil José Luis Aragonés Suárez, nekdanji selektor španske nogometne reprezentance. Svojo dirkaško pot pa sedaj v onostranstvu nadaljuje ameriški dirkač Formule 1 Tony Settember, ki se je poslovil maja letos, Formula 1 pa je izgubila tudi Paula Englanda, Andreo de Cesarisa, Victorja »Al« Peasa, Anthonyja Crooka, Johna Arthurja Brabhama, Briana Harta in Jonathana Williamsa.

Anthony Keith »Tony« Gwynn starejši, znan tudi kot Mr. Padre in Captain Video, ameriški poklicni igralec baseballa, je preminul junija letos v 55. letu starosti.  Istega meseca se je poslovila tudi romunska veslačica Florica Lavric, nosilka zlate olimpijske medalje s Poletnih olimpijskih iger 1984. Septembra je umrl Jan Werer, poljski atlet, ki je v času svoje kariere veljal za specialista za tek na 400 metrov.  Svojo življenjsko pot je prav tako sklenil ameriški atlet Melvin Emery Patton, ki je na Poletnih olimpijskih igrah 1948 osvojil naslov olimpijskega prvaka v teku na 200 metrov. Na olimpijskih igrah je blestel tudi romunski rokometaš Ghiţă Licu, ki pa je aprila letos zapustil ta svet v 70. letu starosti. Septembra letos se je mnogo prezgodaj poslovil še prvak Tennessee Titanov Rob Bironas, za katerega je bila usodna prometna nesreča.

Ariel Sharon
Ariel Sharon

To leto smrt med drugim ni prizanesla nekdanjemu ministru za obrambo Republike Hrvaške Martinu Špeglu, v hrvaški politiki pa prav tako ne bi nikoli več sodeloval Zdenko Škrabalo, ki je januarja umrl v 86. letu starosti. Julija pa je svojo življenjsko pot sklenil Alan John Dixon, nekdanji senator ZDA iz Illinoisa. V 80. letu starosti je v objemu doma umrl ameriški general marincev Carl Epting Mundy mlajši, 7. julija pa je preminul tudi Eduard Amvrosijevič Šavardnadze, nekdanji predsednik Gruzije in zunanji minister Sovjetske Zveze.  Izrael in svet je januarja pretresla novica, da je v 87. letu za posledicami možganske kapi umrl Ariel Sharon, 11. Predsednik vlade Izraela in generalmajor Izraelskih obrambnih sil.

Javk Bruce in Bobby Womack
Javk Bruce in Bobby Womack

Po letošnjem letu tudi svet glasbe ne bo nikoli več enako zvenel. To dokazuje že smrt ameriškega dirigenta, violinista in skladatelja Lorina Varencovena Maazla, ki je umrl julija v 85. letu starosti. Septembra pa je umrla italijanska sopranistka Magda Olivero, katere kariere je trajala skoraj 50 let, vodila pa je operne hiše po vsem svetu. Za opero pa je živel tudi italijanski dirigent Claudio Abbado, ki se je poslovil januarja v 82. letu starosti. Le pred nekaj dnevi je za vedno utihnil glas Jacka Bruca, člana britanske rock zasedbe Cream, kateremu so v 72. letu odpovedala jedra.  Svet glasbe se je junija poslovil še od pevca Roberta Dwayna Womacka, za katerega je bila usodna kombinacija težkih bolezni.

Peaches Geldof in Oscar de la Renta
Peaches Geldof in Oscar de la Renta

Letos se je poslovil tudi modni kreator Oscar de la Renta, aprila pa je ugasnilo življenje komad 25-letne novinarke in modela Peaches Geldof, za katero je bilo usodno predoziranje. V 50. letu se je poslovila še modna kreatorka in model Laura Bambrough, dolgoletna spremljevalka Micka Jaggerja.

Zapleti zaradi pljučnice so bili 17. aprila usodni za kolumbijskega pisatelja, novinarja in nobelovca Gabriela Joséja Garcio Márqueza, ki velja za najboljšega svetovnega pisca na področju magičnega realizma. Se spominjate serije knjig o najstniku Jadranu Krtu? Avtorica te satire je Susan Lillian »Sue« Townsend, ki pa je žal preminula aprila letos. V 89. letu starosti pa je umrl nemški pisatelj Siegfried Lenz, ki je bil med drugim leta 1961 odlikovan z literarno nagrado mesta Bremen. Na lokalni ravni je velik pečat pustil tudi srbski pisatelj in urednik Dobrica Ćosić, ki je obravnaval predvsem teme iz srbske zgodovine med prvo svetovno vojno. Pisatelj in politični aktivist pa je preminul 18. maja.

Susan Lillian »Sue« Townsend
Susan Lillian »Sue« Townsend

Letošnje leto  je bilo usodno tudi za argentinskega politika in zgodovinarja Ernesta Laclaua, ki se je ukvarjal s področjem ideologije in diskurzivne analize, med drugim pa je sodeloval s Slavojem Žižkom. Gary Becker je ime, ki je v svetu ekonomije zapisano z zlatimi črkami, saj je leta 1992 prejel Nobelovo nagrado za ekonomijo. Žal pa je 3. maja umrl. Omeniti je potrebno tudi francoskega poslovneža Bernarda Coursata, ki je oktobra preminul v 72. letu. Francoz s slovenskim državljanstvom je namreč prejel nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke, deloval pa je tudi kot član nadzornega sveta banke SKB.

Robin Williams
Robin Williams
Harold Allen Ramis, James Robert Rebhorn, Robert William Hoskins in Menahem Golan
Harold Allen Ramis, James Robert Rebhorn, Robert William Hoskins in Menahem Golan
Lauren Bacall in Maximilian Schnell
Lauren Bacall in Maximilian Schnell
Richard Kiel, Richard Michael Mayall in Joan Rivers
Richard Kiel, Richard Michael Mayall in Joan Rivers

                                                                               V letu 2014 pa smo smo izgubili nekaj biserov v svetu filma. Najbolj odmevna je bila smrt igralca in komika Robina McLaurina Williamsa, ki si je avgusta vzel življenje. V srca ljubiteljev filma se je najbolj vtisnil s svojimi vlogami v filmih Društvo mrtvih pesnikov, Dobro jutro Vietnam, Dobri Will Hunting itd. Septembra je umrl producent in režiser  Saul Zaents, dobitnik treh oskarjev za najboljši film. Prav tako se je letos poslovil izraelski režiser in producent Menahem Golan, legenda neodvisnih filmov, ki je umrl v 86. letu starosti. Harold Allen Ramis je igralec, režiser in pisec, ki je gledalce malih ekranov vso življenje zabaval s komedijo. Za zabavo drugih je živel tudi angleški komik, igralec in pisec Richard Michael Mayall, ki je svojo življenjsko pot sklenil junija v 57. letu.  Februarja pa je zaradi zdravstvenih problemov umrl v 71. letu.  Zdravje je izdalo tudi angleškega igralca, režiserja in producenta Richarda Samuela Attenborougha, ki je znan predvsem po filmih Gandhi, Jurski Park in Brighton Rock. Srčni napad je bil usoden za priljubljenega igralca Jamesa Garnerja, ki je umrl 19. julija. Boj s težko boleznijo pa je izgubil avstrijski in švicarski igralec, režiser in producent Maximilian Schnell, ki je za svoje igralske spretnosti prejel tudi več nagrad. Zavidljivih 98 let je dočakal igralec Eli Herschel Wallach, ki si je prislužil naziv enega izmed najboljših karakternih igralcev vseh časov. Preminul je junija letos. Mesec dni pred njenim 90. rojstnim dnevom pa je bila kap usodna za igralko in pravo hollywoodsko damo Lauren Bacall, znano po svojem zapeljivem in elegantnem videzu. Februarja je svojo življenjsko pot sklenila igralka, pevka in plesalka Shirley Temple Black, ki je bila znana kot otroška igralka v tridesetih letih prejšnjega stoletja, kot odrasla ženska pa se je podala v politične vode.

Oboževalce filmskih nadaljevanj Žrelo in James Bond pa je v letošnjem letu pretresla smrt igralca in komika Richarda Dawona Kiela, ki je sicer znan tudi po svojih vlogah v filmih Happy Gilmore, Pale Rider, The Twilight Zone itd. Umrl je v 75. letu starosti za posledicami hude bolezni. Marca je umrla še enega legenda filmskih platen. Gre za Jamesa Roberta Rebhorna, ki je igral v več kot 100 filmih, serijah in predstavah. V 66. letu starosti je bil zanj usoden kožni rak, ki so ga sicer odkrili že leta 1992.

Mickey Rooney, Ruby Dee in James Garner
Mickey Rooney, Ruby Dee in James Garner

Aprila nas je za vedno zapustil tudi Mickey Rooney, nadarjen igralec tako na gledališkem odru, kot tudi na filmskem platnu. Njegova kariera je trajala več kot 90 let, v tem obdobju pa je nastopil v več kot 300 filmih in bil eden izmed zadnjih preživelih predstavnikov obdobja nemega filma. V 94. letu je umrl v spanju in svetu zapustil ogromno zbirko odličnih filmov. Letos je v 71. letu umrl Robert William Hoskins, angleški igralec, ki je najbolj znan po filmih The Long Good Friday, Mona Lisa, Super Mario Bros., Mermaids itd. Vse ljubitelje serije Princ z Bel Aira pa je ob začetku leta 2014 pretresla vest, da nas je za vedno zapustil »stric Phil«, James LaRue Avery. V 69. letu je bila zanj usodna operacija na srcu. V filmu prav tako ne bo nikoli več nastopila igralka in aktivistka Ruby Dee, znana kot prejemnica številnih nagrad, ki je najbolj znana po svojih vlogah v filmih A Raisin in the Sun, Do the Right Thing in American Gangster.

Philip Seymour Hoffman
Philip Seymour Hoffman

Septembra pa je umrla še igralka in voditeljica Joan Alexandra Molinsky, za katero je bil usoden srčni zastoj. Spominjali se je bomo kot odlične igralke, hudomušnega smisla za humor in njene pogovorne oddaje The Joan Rivers Show.  12. Februarja je ugasnilo tudi življenje igralca, producenta in režiserja Philipa Seymourja Hoffmana, ki je v 47. Letu podlegel prevelikemu odmerku mamil. Karizmatični igralec in režiser je bil sicer znan po svojil vlogah v filmih Magnolija, Dvom, Vonj po ženski, Veliki Lebowski, Capote, Rock’n’roll pirati itd.

Kljub temu, da smo letos izgubili veliko število nadarjenih posameznikov, pa so za seboj pustili izjemna dela, ki bodo za vedno ostala z nami.

Tina Ožvald

polovicka_celje_klik