10 zmot in 10 resnic o slepih in slabovidnih (video)


DSCN0315 (Kopiraj) DSCN0323 (Kopiraj)V četrtek je v Muzeju novejše zgodovine Celje potekala novinarska konferenca ob izidu nove brošure 10 zmot in 10 resnic o slepih in slabovidnih, ki sta jo napisali Ingrid Žolgar in Aksinja Kermauner.

Brošura je nastala z namenom ozaveščanja polno čutnih, da so tudi slepi in slabovidni enakovredni člani družbe, saj so prepogosto spregledani ali žrtve diskriminacije. O tem je več povedal tudi Sebastjan Kamenik iz Združenja prijateljev slepih, ki vsakodnevno ugotavlja, da še vedno obstaja veliko vrzeli, ki slepim in slabovidnim onemogočajo normalno komunikacijo in delovanje v družbi.

Pri tem največji problem predstavlja okolica, ki je prežeta s stereotipi. Kamenim pri tem zaznava, da je največja težava v tem, da ljudje izhajamo iz samih sebe. “Enostavno se moraš sprijazniti s situacijo in si prilagoditi stvari, da bodo tebi odgovarjale. Treba je iti naprej!” je povedal ob tej priložnosti in dodal, da tudi sam lahko poskrbi zase in opravlja vse stvari, ki jih lahko tudi polno čutni posamezniki – samo prilagodi si jih.

Izbira Muzeja novejše zgodovine Celje pa ni naključje, saj so pred dvema letoma v  Otroškem muzeju Hermanov brlog v sodelovanju z Združenjem prijateljev slepih Slovenije in Univerzo na Primorskem pripravili občasno razstavo Radovedni prstki.

DSCN0322 (Kopiraj)

DSCN0319 (Kopiraj)Ravno takrat so se odločili, da bodo otroški muzej do konca leta 2016 prilagodili slepim in slabovidnim obiskovalcem. Edinstven primer v muzeju med evropskimi otroškimi muzeji predstavljajo igrače, družabne igre in učni pripomočki za slepe, ki jih bodo integrirali na stalno razstavo Brlog igrač, poleg tega pa bodo dostopnost prilagodili tudi s taktilnimi in drugimi oznakami ter tipnimi tablicami. Prav tako se je Muzej novejše zgodovine obogatil s šestimi katalogi, prilagojenimi slepim in slabovidnim. V Hermanovem brlogu se bodo tako lahko ekskluzivno igrali in izobraževali slepi, slabovidni in polno čutni otroci. Slednji bodo lahko na takšen način tudi lastnoročno spoznavali, kako svet dojemajo slepi in slabovidni ter s tem razvijali čut do sočloveka ter premagovali stereotipe.

Projekt Muzeja novejše zgodovine Celje tudi sami toplo pozdravljamo, vabimo pa vas tudi k ogledu video posnetka, kjer boste lahko izvedeli več o sami brošuri 10 zmot in 10 resnic o slepih in slabovidnih.