130-letnica Splošne bolnišnice Celje v znamenju notranjih pretresov


Splošna bolnišnica Celje te dni praznuje častitljivo obletnico. 130 let delovanja. A slavnostno vzdušje v zadnjih dneh kvarijo predvsem nemiri v samem vrhu bolnišnice. Svet zavoda je namreč nedavno sprožil postopek za razrešitev poslovnega direktorja bolnišnice Marjana Ferjanca. A sedaj so se na Ferjancevo stran postavili zaposleni v bolnišnici s strokovnim direktorjem Francem Vindišarjem na čelu.

rp_bolnisnica-celje2.jpgKot smo poročali pred dnevi je svet zavoda Splošne Bolnišnice Celje na čelu katerega je Andraž Jakelj sprožil postopek za razrešitev poslovnega direktorja Marjana Ferjanca predvsem zaradi dveh razlogov.

Prvi je ta, da Splošna bolnišnica Celje še nima izdelanega finančnega načrta za letošnje leto. Drugi razlog pa naj bi bile nepravilnosti glede plač nemedicinskega osebja, ki sicer segajo še v leto 2008. Svet zavoda je Ferjancu ob tem naložil, da se mora najkasneje do 15. novembra izreči o očitanih nepravilnostih, nakar bodo člani sveta glasovali o njegovi razrešitvi.

Še pred tem datumom pa sta na novinarski konferenci Marjan Ferjanc, kot tudi strokovni direktor Franc Vindišar, argumentirano zavrnila očitke sveta zavoda, ki se naj v preteklosti nikoli nebi odzival povabilom bolnišnice, da se sestanejo.

Marjan Ferjanc je med drugim poudaril, da so se glede plač v vseh bolnišnicah odkrivale nepravilnosti, do česar naj bi prišlo zaradi nejasnih pravil. Po ugotovitvah inšpekcije pa naj bi nepravilnosti odpravili.

Glede finančnega načrta pa je dejal, da je le ta bil pripravljen vendar je Ministrstvo za zdravje zahtevalo popravke končnega izhodišča. Po sprejetju intervencijskega zakona pa so finančni načrt tudi pripravili, vendar ga svet zavoda naj nebi potrdil, ker naj bi takrat, po besedah Ferjanca, že načrtovali njegovo razrešitev. Ozadje razrešitve naj bi bilo politično.

Franc Vindišar je na novinarski konferenci še poudaril, da je sodelovanje med poslovnim in strokovnim delom dobro, kar se odraža tudi v rezultatih bolnišnice. Obenem je povedal, da je strokovni svet bolnišnice že pozval svet zavoda, da se sestanejo, saj da je vodenje bolnišnice timsko delo, na kar naj bi Andraž Jakelj pristal, zato naj bi že usklajevali termin sestanka. Tako zaposleni, ki naj bi v njegovo podporo tudi zbirali podpise, kot tudi strokovni direktor Vindišar so tako na strani Ferjanca. Tudi njegova predhodnica Frančiška Škrabl Močnik mu je izrazila podporo.

V bolnišnici kljub vsemu optimistično zrejo v prihodnost

Kljub vsem razprtijam, ki se dogajajo v bolnišnici, pa so 130 let vendarle lahko obeležili tudi v optimističnem vzdušju. Ministrstvo za zdravje naj bi namreč potrdilo projekt nadomestne novogradnje, ki da se bo začel izvajati prihodnje leto.

Kot je povedal Vindišar naj bi letos tudi prvič doživeli, da jim je država obljubila nekaj investicijskih vlaganj v diagnostično opremo. Do sedaj naj bi namreč pri zagotavljanju diagnostične opreme vedno ostajali sami.

Celjska bolnišnica se lahko ob svoji 130 letnici pohvali tudi s prenekaterimi dosežki, kot naprimer z novimi programi za bolezni srca in ožilja, enoto za zdravljenje po možganski kapi, kardiologijo in intenzivno terapijo na visoki strokovni ravni, opravljajo tudi operacije ščitnice, v Celje se je vrnilo sistemsko zdravljenje raka, izstopajo tudi pri kirurških strokah, so edina regijska bolnišnica, ki v porodnišnici zagotavlja 24-urno prisotnost neonatologa, še vedno so edini v Sloveniji, ki opravljajo robotske operacije, in še bi lahko naštevali. V Celju se lahko torej pohvalimo z odlično bolnišnico.

celjanka-polsi-klik