54. MOS v Celju: sejem po dveh letih ponovno zaživel v svoji tradicionalni podobi (foto, video)


Z otvoritveno slovesnostjo je danes vrata odprl že 54. Mednarodni obrtni sejem (MOS). Sejem se je letos po dveh letih ponovno odvil v polni kapaciteti ter brez omejitev. Rdeča nit tokratnega MOS-a je samooskrba, trajnostni razvoj ter energetska prihodnost. Sejem svoja vrata zapira v nedeljo, 18. septembra.

Na otvoritev sejma je prišlo nemalo visokih gostov, med drugimi tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han, ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, ter podpredsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Peter Pišek. Prav tako pa ni manjkalo županov, poslancev, obrtnikov ter drugih poslovnežev. V svojem govoru je Peter Pišek povedal, da se nam bliža zima, s tem pa višek energetske krize. Poudaril je, da mnogo podjetij, katere je oslabila že kriza koronavirusa, ne bo zmoglo pokriti vse višjih stroškov energije ter drugih potrebščin za obratovanje, ob tem je nagovoril ministra za gospodarski razvoj, da v luči krize od države pričakuje pomoč za vsa podjetja, ki bodo to potrebovala.

Na otvoritvi je bilo poskrbljeno tudi za glasbeno popestritev, na oder so namreč stopili dijaki različnih šol Šolskega centra Celje, kateri so skupaj zaigrali ter zapeli v zasedbi Eruption.

Na sejmu zanimivosti za obiskovalce vseh starosti

Sejem, katerega rdeča nit je samooskrba in trajnostni razvoj, letos spet poteka brez omejitev zaradi epidemije. Dvorane so ponovno polne razstavljavcev, na sejem pa so že prvi dan prišli ljudje vseh starosti. Na dogodku si je možno ogledati mnogo stvari. Vse od pohištva, kulinarike, avtomobilov, kmetijskih pripomočkov, prisotni pa sta bila tudi vojska in civilna zaščita. Sejem je že tradicionalno vsebinsko razdeljen na pet področij, ki so MOS dom – gradnja in obnova doma, MOS turizem – kamping in karavaning, turizem in prehrana, MOS tehnika/energetika – oprema in materiali za obrt in industrijo, MOS b-diggit – poslovne storitve in poslovne priložnosti v tujini ter MOS plus – izdelki široke potrošnje.

Na sejemskih površinah pa se istočasno odvija še tekmovanje WorldSkills Slovenia, kjer se tekmovalci pomerijo v različnih veščinah raznih poklicev, kot so izdelovanje rožnih vencev ter obdelava lesa. Vsakoletno sejem obišče tudi mnogo učencev ter dijakov, ki so se lahko pomerili v različnih igrah kot je vožnja koles po poligonu, nogomet in druge.

Program dogajanja in koristne informacije v zvez s 54. sejmom MOS najdete tukaj.

Vabljeni k ogledu videa ter fotografij z dogodka:

 

D. K.