Andraž nad Polzelo: 70 let od strmoglavljenja ameriškega bombnika (foto)


Andraz_obelezje10V Andražu nad Polzelo so danes odkrili spominsko obeležje strmoglavljenim ameriškim vojakom 19. marca 1944. Ob 70 obletnici dogodka so, večinoma domačine, obiskali visoki gostje – med njimi ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli in zunanji minister Karl Erjavec.

Ameriško letalo, bombnik B-17 z imenom “Dark eyes”, je bilo eno od 234 bombnikov, ki so poleteli iz italijanske letalske baze. Namenjeni so bili proti avstrijski Koroški, kjer naj bi uničili tovarno Steyer, ki je takrat služila nemški vojaški industriji.

Bombnik “Dark eyes” so sovražne sile sestrelile že na območju Celja, letalo pa se je raztreščilo na več koncev po Andražu. Osem članov posadke je pri tem izgubilo življenje, dva vojaka pa sta preostanek vojne preživela v ujetniških taboriščih.

KErjavecZ vojno ne rešimo težav

Osrednji govornik na slovesnosti je bil zunanji minister Erjavec. Med drugim se je dotaknil grozot, ki so se dogajale v drugi svetovni vojni. Ta je vzela več kot 70 milijonov življenj. Po mnenju našega zunanjega ministra se moramo zato še bolj zavedati, da vojna ni sredstvo za reševanje težav.

Minister Erjavec je seveda pohvalil tradicionalno dobre odnose med Slovenijo in ZDA in spomnil, da so tudi Slovenci v času vojne rešili na stotine zavezniških letalcev, ki so iz poškodovanih letal s padali ubežali smrti.

Mussomeli pa se je v imenu Američanov zahvalil za spomin na izgubljena življenja ameriških vojakov in za dobre odnose med državama.

T&F: ŠKumer

Andraz_obelezje3Andraz_obelezje8Andraz_obelezje7 Andraz_obelezje6Andraz_obelezje5 Andraz_obelezje4Andraz_obelezje2 Andraz_obelezje9