V Andražu nad Polzelo so se spomnili padlih ameriških letalcev


V Andražu nad Polzelo je bila v sredo tradicionalna slovesnost, na kateri se vsako leto spominjajo med drugo svetovno vojno tragično preminulih ameriških letalcev.

Slovesnosti sta se med drugim udeležila tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in minister za obrambo mag. Matej Tonin. Tradicionalne slovesnosti v znak slovensko-ameriškega prijateljstva se je udeležila tudi veleposlanica Združenih držav Amerike v Sloveniji Jamie Lindler Harpootlian, ki je zbrane tudi nagovorila.

Dan slovensko-ameriškega prijateljstva obeležujemo od leta 2014, ko je bila ob 70-letnici v Andražu nad Polzelo odkrita spominska plošča v spomin posadki desetih pilotov bombnika B-17, ki je strmoglavil ob vznožju Gore Oljke 19. marca 1944. Osem jih je umrlo in so bili pokopani na pokopališču v Andražu nad Polzelo, dva sta strmoglavljenje preživela ob pomoči prebivalcev Andraža. S tradicionalno spominsko slovesnostjo v Andražu se poklonijo srčnosti in junaštvu ameriških pilotov ter sodelovanju med ameriškimi vojaki in slovenskim narodnoosvobodilnim gibanjem med drugo svetovno vojno.

Predsednik republike Borut Pahor je ob obletnici strmoglavljenja ameriškega bombnika B-17 položil venec k spominski plošči v spomin osmim članom posadke, ki so ob tem izgubili življenje.

Minister Matej Tonin je v nagovoru poudaril, da so tudi padli letalci zasejali prijateljstvo med Združenimi državami Amerike in Republiko Slovenijo, ki je preraslo v zavezništvo in ga negujemo tudi v okviru zveze Nato, na obrambno-vojaškem področju pa je zelo dobro sodelovanje z Nacionalno gardo Kolorado.

Minister je v nadaljevanju nagovora orisal pomen zaveznikov na slovenskem ozemlju med drugo svetovno vojno. »Prek partizanskih letališč, ki so delovala na osvobojenem ozemlju, je bilo po zaslugi zaveznikov na varno odpeljano 2000 otrok, žena in starejših ter 1500 ranjenih partizanov v zavezniške bolnišnice. Že takrat se je pokazalo, kako pomembni so sodelovanje, zaupanje in tovarištvo,« je poudaril Tonin. Vse to krepimo znotraj zavezništva Nata in Evropske unije, Slovenska vojska je prisotna na misijah, na Slovaško bomo napotili do 200 slovenskih vojakov. »Ko sodelujemo, smo močnejši. In ko smo močnejši, zmagujemo. Zmaga pa pomeni napredek. Napredek za vse,« je zaključil minister Matej Tonin.