Bližamo se tisočici na dan. V Celju včeraj 11 potrjenih okužb, SB Celje zmanjšuje obseg nenujnih storitev

16. 10. 2020 15:33

Včeraj smo v Sloveniji zabeležili nov neslaven rekord po številu na novo potrjeno okuženih. Včeraj so opravili 5196 odvzemov brisov, od katerih je bilo pozitivnih rekordnih 832 oseb, kar je rekordni 16,1 % delež potrjenih okužb na podlagi narejenih testov. Včeraj so umrli kar štirje covid bolnik, tako da je skupna številka narasla na 180 umrlih.

V Sloveniji je trenutno aktivno okužena že 5413 oseb. Po podatkih sledilnika covid-19 je bilo včeraj največ okužb potrjenih v občini Ljubljana, in sicer 115. V Celju je bilo potrjenih 11 novih primerov. Na Celjskem oz. Savinjski regiji so sicer včeraj potrdili kar 78 okužb, kar je 19 manj kot dan prej.

Po podatkih sledilnika covid-19 je 14-dnevna incidenca Savinjske regije trenutno 223 okuženih na 100 tisoč prebivalcev. V občini Celje je 14-dnevna pojavnost 164. Danes sta rdeči regiji postali še Podravska in Pomurska. Oražne tako ostajajo le Goriška, Notranjsko-kraška in Obalno-kraška regija.

SB Celje zaradi večanja števila obolelih za covid-19, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, začenja z ukinjanjem nenujnih zdravstvenih storitev.

Danes so v veljavo stopili nekateri novi ukrepi, ki jih je vlada sprejela včeraj. Nekateri ukrepi bodo začeli veljati še jutri in v ponedeljek. Vse ukrepe smo zbrali tukaj.

14-dnevna incidenca, število okuženih na 100.000 prebivalcev, je v Sloveniji že pri 258 okuženih na 100.000 prebivalcev. Incidenca je že nekaj dni nazaj presegla 140, kar je eden izmed pogojev za ponovno razglasitev epidemije. Druga dva mejnika sta 250 hospitaliziranih, in 50 bolnikov na intenzivni negi. Velika verjetnost je, da bomo ta dva parametra presegli še ta teden.

Po slovenskih bolnišnicah je namreč skupaj hospitaliziranih že 242 oseb (21 več kot dan prej),  45 od teh je nastanjenih v intenzivni enoti (5 več kot dan prej), 24 oseb je priključenih na respirator. V SB Celje oskrbujejo 21 covid bolnikov, pet bolnikov je v intenzivni enoti, na respiratorju sta dva covid bolnika. V celjski bolnišnici je včeraj že četrti dan zapored umrl en covid bolnik.

Zaradi vedno večjih potreb po hospitalni obravnavi pacientov s covid-19 bodo v Splošni bolnišnici Celje v prihodnjih dneh širili kapacitete za obravnavo teh pacientov, tako na navadnih bolniških posteljah kot tudi na intenzivnih bolniških posteljah. Zaradi reorganizacije bolnišnice pa bodo v skladu z odredbo Ministrstva za zdravje, s ponedeljkom, 19. oktobra 2020 začeli z zmanjševanjem izvajanja nenujnih zdravstvenih storitev. Zmanjševanje nenujnih zdravstvenih storitev bo potekalo postopoma in selektivno. Celotno sporočilo SB Celje najdete tukaj.

O stanju v SB Celje pove tudi objava, ki jo je na tviterju delil celjski zdravnik in specializant infektologije, dr. med. Federico V. Potočnik, ki v SB Celje dela na covid oddelku:

Največ okužb v Savinjski regiji so včeraj pordili v občini Velenje, in sicer 19. Sledijo Celje (11), Zreče (4), Vojnik, Žalec in Šoštanj po (4), Šentjur, Rogaška Slatina, Laško, Šmarje pri Jelšah, Mozirje in Podčetrtek po (3), Braslovče, Gornji Grad, Šmartno ob Paki in Dobrna po (2), Slovenske Konjice, Ljubno, Rečica ob Savinji, Polzela in Kozje pa po (1).

V savinjski regiji je trenutno 575 aktivno okuženih, največ v Velenju, kjer jih je 97 in Celju, kjer jih je 81. V Šentjurju je aktivno okuženih 45.

Sodelujte v anonimni anketi o spoštovanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa:

Create your own user feedback survey

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
160 queries in 3,967 seconds.