Celjska bolnišnica mora vrniti skoraj milijon evrov sredstev

13. 01. 2020 17:58

Saga okoli menjave direktorja celjske bolnišnice še vedno ni zaključena. Urad za nadzor proračuna je izdal odločbo, ki petim slovenskim bolnišnicam nalaga vračilo skupaj petih milijonov evrov sredstev, ki so jim bila leta 2017 namenjena za sanacijo izgub preko interventnega zakona.

Sredstva v višini 924 tisoč evrov bo morala vrniti tudi Splošna bolnišnica Celje (SB Celje).

Poleg celjske bodo sredstva morale vračati tudi bolnišnice Kranj (122 tisoč evrov), Trbovlje (191 tisoč evrov) in Slovenj Gradec (595 tisoč evrov) ter Onkološki inštitut Ljubljana (vse dobljene 3 milijone evrov, ki pa so jih že vrnili).

Nekdanji direktor Marjan Ferjanc je nad odločitvijo ogorčen. Interventni zakon namreč za porabo sredstev ni določal roka, kar je takrat zagotavljala tudi ministrica za zdravje.

Leta 2017 je vlada sprejela interventni zakon, po katerem je 15 slovenskim bolnišnicam odobrila 136 milijonov evrov sredstev za namen sanacije izgub. Sedaj je urad za nadzor proračuna ugotovil, da naj bi pet bolnišnic nenamensko porabilo del denarja. Med njimi tudi SB Celje.

Po pisanju Dela, obvezne revizije v bolnišnicah sicer niso odkrile nič spornega, sta pa pristojni ministrstvi za zdravje in finance lani sprejeli drugačno tolmačenje interventnega zakona, zaradi česar je bila petim bolnišnicam izdana odločba o vračilu denarja.

Po zakonu so lahko bolnišnice denar porabile za plačilo zapadlih neplačanih obveznosti do dobaviteljev in plačilo posojil, zakon pa ni določal presečnega datuma, ki bi ga morale bolnišnice upoštevati pri ugotavljanju, katere neplačane obveznosti in posojila še lahko plačajo, da bodo državna interventna sredstva porabljena namensko.

Urada za nadzor proračuna je naknadno v inšpekcijskem nadzoru ugotovil, da ministrstvo za zdravje zakon o interventnih ukrepih interpretira drugače, kot je po mnenju urada določalo besedilo zakona. Urad je zato predlagal uskladitev med ministrstvom za finance in ministrstvom za zdravje in podal usmeritev, da bi za namensko porabo štelo plačilo neplačanih obveznosti in posojil za vse tisto, kar je zapadlo do vključno 29. septembra 2017, ko je bil interventni zakon sprejet. Ministrstvi sta se nato 29. julija 2019 uskladili, da bo presečni datum 30. november 2017, torej dan, ko so bolnišnice dobile denar. Sredstva, ki so jih bolnišnice porabile po tem datumu, morajo zato po novem vračati. In to kljub temu, da v zakonu datum ni določen. Še leta 2017 je sicer tudi takratna ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc bolnišnicam zagotavljala, da namenska poraba sredstev ni vezana na rok.

Pet slovenskih bolnišnicam je naloženo vračilo petih milijonov evrov. SB Celje bo morala vrniti 924 tisoč evrov.

Splošna bolnišnica Celje dobila 4,1 milijona, vrniti mora 924 tisoč

SB Celje je po interventnem zakonu dobila 4,1 mio evrov sredstev. Po na novo določenem presečnem datumu pa je porabila 924 tisoč evrov, ki jih bo morala sedaj vrniti. Vodstvo celjske bolnišnice se je na vlado sicer že pritožilo, v primeru zavrnitve pa razmišljajo tudi o upravnem sporu.

Ogorčenje nad vladno odločitvijo je izrazil tudi nekdanji direktor SB Celje Marjan Ferjanc, ki je bil na čelu bolnišnice, ko so prejeli omenjena sredstva. Po njegovem mnenju gre za popolno nezakonitost ministrstva za zdravje in urada za nadzor proračuna. Po svoje pa kaže celo na nesposobnost in uperjenost teh inštitucij, da so zaobšle zakonodajo in delale po svoje, je za Radio Slovenija povedal Ferjanc.

Za Delo je še dodal, da je nad odločbami za vračilo sredstev ogorčen. Pravi, da so si presečni datum izmislili pozneje in ga celo spreminjali. Prepričan je, da so v bolnišnici vse naredili stoodstotno zakonito. Se pa čudi tej odločitvi države, saj na drugi strani istočasno bolnišnicam deli denar. Vlada je namreč lani bolnišnicam Murska Sobota, Brežice in Ptuj zagotovila sredstva za poplačilo neporavnanih obveznosti. Te bolnišnice so že leta 2017 prejele interventna sredstva in jih pravočasno porabile. Že takrat je Ferjanc opozarjal opozarjal, da gre za nagrajevanje tistih, ki delajo slabše. SB Celje, ki je že leto dni nelikvidna, bo po vračilu sredstev še globlje v rdečih številkah.

SB Celje sicer ravno v tem obdobju začenja z izvedbo ene največjih investicij v slovenskem zdravstvu, nadomestno novogradnjo, ki bo financirana tudi z državnimi sredstvi, investicija pa je vredna 117 milijonov evrov.

Sodelujte v anketi o kvaliteti življenja v vaši občini

Kako dobro se živi v vaši občini? Svoje (ne)zadovoljstvo z bivanjem v vaši občini izrazite v spodnji anonimni anketi

Create your own user feedback survey

Rezultate bomo na Celje.info objavili konec meseca

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
158 queries in 2,247 seconds.