Bodo specialisti urgentne medicine SB Celje res podali kolektivno odpoved?

19. 06. 2020 10:12

Pred dnevi smo v uredništvo Celje.info prejeli anonimno pismo, v katerem avtorji opisujejo težke delovne razmere, s katerimi se naj bi soočali specialisti urgentne medicine enote za splošno nujno medicinsko pomoč (SNMP) Splošne bolnišnice Celje (SB Celje). Ti naj bi zaradi tega, kot navajajo avtorji, s 1. julijem podali celo kolektivno odpoved.

Na pismo so se odzvali tudi v Splošni bolnišnici Celje, kjer obžalujejo način anonimnega opozarjanja javnosti na zadeve, ki jih zaposleni v Enoti za splošno nujno medicinsko pomoč na vodstvo bolnišnice konkretno niso naslovili. Pravijo, da se vodstvo bolnišnice na takšna opozorila sicer odziva in vodi dialog z zaposlenimi, a da so za tokratne očitke in anonimno pismo izvedeli šele od medijev.

Danes naj bi se vodstvo celjske bolnišnice, v povezavi z vsebino pisma, sestalo s štirimi specialisti urgentne medicine in skušalo preprečiti njihov odhod.

Naknadno: Po današnjem večurnem sestanku specialistov urgentne medicine in vodstva bolnišnice še ni dokončno znano, ali bodo specialisti uresničili napovedi z odpovedjo delovnega razmerja, naj pa bi na sestanku vendarle prišlo do zbližanja nekaterih stališč.

Kot uvodoma v anonimnem pismu zapišejo neimenovani avtorji, se naj bi zaposleni v enoti Nujne medicinske pomoči že od vsega začetka prenosa dejavnosti (do konca leta 2016 je NMP delovala v ZD Celje) srečeali z nepredstavljivimi težavami v smislu organizacije, nesistematizacije dela, nestandardiziranosti medicinske opreme za reševanje in z iztrošenimi, predvsem pa nevarnimi reševalnimi vozili, katera si je SB Celje tudi izposojala od privatnih reševalnih služb.

“V zadnjih dveh letih je sicer SB Celje z nakupi določene medicinske opreme dvignila standard, z nakupi novih reševalnih vozil pa skoraj dokončno izboljšala svoj vozni park, čeprav je 1 reševalno vozilo za potrebe MoE REA 2 staro 10 let in tako iztrošeno za izvajanje prehospitalnega dela NMP,” zapiše anonimni avtor, a dodaja, da omenjeno reševalno vozilo ni opremljeno kot je jasno zapisano v pravilniku o službi NMP, saj vozilo nima vse opreme za oskrbo najbolj ogroženih pacientov na terenu. Poleg tega naj bi bilo neprimerno opremljeno tudi reševalno vozilo za nenujne reševalne prevoze, kot tudi reševalni vozili MoE NRV 1 in 2, saj nimata zadostne signalizacije, kar ogroža varnost pacienta in ekipe na terenu.

“Najbolj pereča tema je sočasno pokrivanje dveh delovišč, saj mora ekipa MoE REA 2 v dopoldanskem času pokrivati istočasno dve delovišči, tako ambulanto SNMP, kjer je iz leta v leto več pacientov, kjer se na mesec lahko pregleda tudi do 2.000 pacientov, kot tudi prehospitalni del NMP, kar pomeni da so pacienti v ambulanti SNMP velikokrat brez prepotrebnega nadzora, dlje čakajo na oskrbo ali pa prihaja do podaljševanja izvoznih časov ekip MoE.” Kadrovski normativ v ambulanti SNMP je torej, kot je še zapisano v pismu, na nezadostni ravni, ambulanta pa je zaradi sistemske problematike iz leta v leto bolj podobna ambulanti družinske medicine in ne urgentni ambulanti.

Zdravniki urgentne medicine, kot tudi reševalci, naj bi vsa ta leta opozarjali na pomanjkljivosti v organizaciji, neupoštevanje pravilnika o službi NMP, nad nevarnim opravljanjem dela s sočasnim pokrivanjem dveh delovišč, nestandardizirane opreme v reševalnih vozilih, nestandardiziranih prepotrebnih strokovnih usposabljanj in drugo, a da se vodstvo bolnišnice ne odziva konstruktivno.

Vodstvu SB Celje zato očitajo pomanjkanje jasne vizije o NMP, zaviranje njene samostojnosti, varnosti in razvoja, kar pomeni, da bo z odhodi strokovno najbolj usposobljenih kadrov za opravljanje prehospitalnega dela NMP vprašljiva predvsem strokovna in varna obravnava pacientov na območju celotne Celjske regije.

V zadnjih dveh desetletjih ena izmed najboljših prehospitalnih enote in 3. največja enota v Sloveniji je torej ponovno postavljena pred veliko preizkušnjo, zaključujejo.

Vodstvo SB Celje obžaluje način anonimnega opozarjanja javnosti

Kot zapišejo uvodoma, vodstvo SB Celje obžaluje, da se na takšen način opozarja javnost, saj da se sicer na opozorila odzivajo in vodijo dialog.

Uvodoma v odzivu zapišejo, da je dejavnost splošne nujne medicinske pomoči (SNMP) pod okrilje bolnišnice prišla na začetku leta 2017. Do takrat v SB Celje niso opravljali ne nujnih ne nenujnih reševalnih prevozov, potrebnega voznega parka reševalnih vozil za izvajanje te dejavnosti pa niso imeli. “Ob prenosu dejavnosti smo tako od ZD Celje kupili 4 reševalna vozila, s katerimi je ZD Celje (in ti zdravniki ter reševalci) do takrat izvajal dejavnost SNMP. Ker je bila večina vozil stara, smo v bolnišnici v skladu s finančnimi zmožnostmi, takoj začeli s postopki nakupa novih vozil in posodabljanja opreme. Leta 2018 smo nabavili nov reanimobil v vrednosti 188.952 €ur, v letu 2019 pa dve NRV reševalni vozili v vrednosti 279.343 €,” zapišejo in dodajo, da je ob prenosu dejavnosti iz ZD Celje v SB Celje enota SNMP delala s štirimi reševalnimi vozili, od katerih sta bili dve letnik 2010, en letnik 2013 in en letnik 2015 ter z najetim rezervnim vozilom. Danes imajo na voljo šest reševalnih vozil letnikov 2010, 2013, 2015, 2018 in dve letnik 2019.

Poleg vozil je bila ob prenosu dejavnosti kupljena tudi medicinska oprema, drobni inventar, osebna varovalna oprema in 11 prenosnih UKW zvez. V preteklih dveh letih so bili zamenjani vsi reanimacijski nahrbtniki, defibrilatorji in prenosni ventilatorji v vozilih, prav tako so bili za vozila kupljeni še novi prenosni električni aspiratorji, kateri so nadomestili iztrošene. Kupljena sta bila dva kompleta imobilizacijske opreme, sistem za transport dojenčkov in otrok, varnostni sedeži za prevoz otrok in dojenčkov, balistična zaščita,… naštevajo v celjski bolnišnici in dodajo, da je v treh letih SB Celje v nova vozila in v njihovo opremo vložila 622.276 €.

Dodajajo, da eno izmed vozil v opremi res nima mehanskega pripomočka za izvajanje zunanje masaže srca in prenosnega ultrazvoka, a ima tega drugo vozilo, ki ga za zahtevnejše intevencije vedno najprej aktivirajo. Vozilo za nenujne reševalne prevoze je opremljeno z opremo, katero predpisuje pravilnik. Tudi signalizacija pa zatrdijo, da naj bi bila v skladih s pravilniki.

Kar se tiče sočasnega dela v ambulanti splošne nujne medicinske pomoči oziroma tako imenovani enoti za hitre preglede ter v prehospitalnem delu nujne medicinske pomoči ima Splošna bolnišnica Celje v pogodbi z ZZZS priznana 2,0 tima NRV, 1,5 tima reanimobila in 1 tim DS1 (zagotavljanje pokritosti ambulante za SNMP od ponedeljka do petka med 20. in 7. uro ter 24 ur med vikendi in prazniki). Kljub takšnemu določilu v Pogodbi z ZZZS pa so v Urgentnem centru Celje zaradi varnosti pacientov in obsega obravnav v ambulanti SNMP zagotovili stalno prisotnega zdravnika, ki ne zapušča ambulante. Specialista urgentne medicine, ki sta v tem času razporejena za intervencije na terenu, zagotavljata strokovno pomoč in nadzor zdravniku pripravniku, ki delo v ambulanti SNMP dejansko opravlja. Ob njih pa so v urgentnem centru ves čas še zdravniki specialisti, ki delajo v ostalih enotah urgentnega centra – v Urgentnem delu operativnih strok, Urgentnem delu neoperativnih strok, Pediatričnem urgentnem centru.

V nadaljevanju obsežnega odgovora vodstva bolnišnice, to odgovori še na druge očitke, tudi glede števila usposobljenih kadrov, in zaključi, da glede na vse vložke, ki jih je bolnišnica v letih, odkar je ta dejavnost pri njih, vložila v SNMP, pa naj bo to nakup novih vozil in nove opreme, stalna izobraževanja zaposlenih, kadrovsko dopolnjevanje dejavnosti, menijo, da so očitki v tem zapisu neupravičeni.

Obe pismi v celoti najdete spodaj:

B.S., foto: G.K.

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
155 queries in 0,796 seconds.