Bojan Šrot in Matija Kovač še zadnjič premlela argumente (video)


Nocoj se je zaključilo še zadnje soočenje obeh preostalih celjskih županskih kandidatov pred volitvami v drugem krogu.

V zadnjem tednu so bila soočenja na povabilo različnih medijskih hiš na sporedu skoraj vsak dan, tokrat pa sta se kandidata zglasila v prostorih Televizije Celje. V studiu so bili tudi podporniki obeh kandidatov, tudi mnogi mestni svetniki v novem sklicu, ki skupaj šteje 33 članov.

To je bila tudi ena od tem, ki jih je zastavil voditelj soočenja Andrej Krajnc. Aktualni župan je dejal, da nikoli ne sklepa koalicij in da se pogovarja z vsemi svetniškimi skupinami. Obenem je ponovil svojo skrb, da Kovač ni nastopil s svojo listo. Kovač je povedal, da je njegov način povezovalen in da se bo pogovarjal z vsemi svetniškimi skupinami.

Šrota so doslej javno podprli lokalni odbori: SDS (5 mestnih svetnikov), SLS (1), Stranke za delovna mesta (1), podporo pa mu je izrazil tudi predsednik Nove Slovenije, Matej Tonin. V mestnem svetu ima N.Si sicer enega svetnika. V kvoto aktualnega župana šteje svetniška skupina Celjska županova lista Slovenije (9).

Kovača podpirajo svetniške skupine Gibanje Svoboda (8), Levice (2) in Lista za Celje (1).

Mestni odbor SD Celje (3 svetniki) se v zvezi s podporo kateremu kandidatu ni oglasil, na TV Celje pa so objavili informacijo, da Kovača podpira vladajoča koalicija, ki jo sestavlja tudi SD. Danes mu je podporo izrekla predsednica Državnega zbora in članica Gibanja Svoboda, Urška Klakočar Zupančič. O podpori se niso izrekli pri Celjski neodvisni listi, ki ima v novem sklicu dva svetnika.


Oba kandidata sta obsodila mazaško akcijo plakatov, ki je podžgala mnoga čustva.

Večina tematik je bila sicer podobnih kot na soočenjih skozi kampanjo. Nekoliko se je razprava razvnela pri obliki kandidature Kovača, saj je kandidat Šrot skoraj tri desetletja mlajšemu konkurentu znova večkrat očital, da ni kandidiral kot član Levice, v nadaljevanju pa dodal, da ljudje ne prepoznavajo občinskih svetnikov ter niti ne vedo, komu kdo pripada. Kovač je ponovil, da je ravno zaradi resnosti kandidature želel razširiti nabor podpornikov in se tako odločil za kandidaturo s pomočjo podpisov skupine občanov. Dodajmo, da za razliko od Šrota, Kovač za mestni svet ni kandidiral.

Obravnavali so tudi tematiko, ki je bila izpostavljena na sredinem soočenju na Pop TV, kjer so obravnavali sodelovanje Šrotove žene Katarine Karlovšek z javnimi institucijami v Celju, na drugi strani pa sodelovanje Kovača z Muzejem novejše zgodovine Celje. Oba kandidata sta navedla, da glede na zakonodajo v očitanih primerih ne gre za nič spornega.

V nekoliko bolj sproščenem delu oddaje je Kovač na pobudo voditelja povedal nekaj stavkov po rusko, Šrot pa je izbral angleški jezik.

Pri vprašanjih iz publike je Saša Kundih iz CŽL povprašala Kovača, kaj meni o cvetličenju mesta. Kovač je pohvalil prizadevanja in dodal, da bi bilo treba več upoštevanja stroke.

Dr. Darko Drev iz Liste za Celje je Šrota vprašal, kako bo reševal perečo problematiko onesnaženega okolja. Šrot se ni strinjal, da je problematika tako zaskrbljujoča in naštel nekaj ukrepov v času njegovega 24-letnega županovanja.

Na koncu je spregovoril podjetnik Andrej Mirt, ki je opozoril na težave pri pridobivanju kadrov v visokotehnoloških podjetjih.

Oglejte si celoten posnetek:

B.R., foto: zajem zaslona