Caelicantus 2015: Pevski festival alpskih držav (foto, video)


DSC03955Pretekli teden je v Celju potekal 8. Mednarodni pevski festival alpskih držav Caelicantus 2015. Obiskovalcem festivala so se predstavili pevci petih alpskih držav: Italije, Avstrije, Švice, Francije in Slovenije.

Caelicantus je projekt, katerega začetki segajo v leto 1998 in ki med sabo v glasbi združuje peterico alpskih držav. Ideja za nastanek slednjega festivala je temeljila predvsem na želji po ponovnem združevanju nekoč razbitih narodov. Kar je razbila vojna, lahko ponovno združi prijateljstvo in ljubezen do  glasbe.

Festival vsako leto poteka v drugi državi. Kot že leta 2002, je tudi letos to čast prevzela Slovenija, natančneje Celje. Udeležilo se ga je pet zborov: Fioccorosso (Italija), Sing – Und Spielgruppe Köflach (Avstrija), Choeur d’hommes Liederkranz (Francija), Corale Isorelle (Italija) in KD Akademski pevski zbor Ceje.

Tridnevni festival je poslušalcem ponudil odlične nastope sodelujočih zborov, ki so nam preko glasbe prikazale del lastne kulture. Koncerti  so se odvijali tako v mestnem jedru kot na starem gradu Celje, vrhunec festivala pa je potekal v soboto v Celjskem domu, kjer so se obiskovalcem predstavili vsi sodelujoči zbori. Čeravno so občinstvo s svojimi interpretacijami skladb in izvedbo na sploh navduševali prav vsi, so največji aplavz poželi sosedje Avstrijci. Ti so na koncu svojega nastopa slovenskim organizatorjem posvetili dobro znano ljudsko pesem Nocoj pa, oh nocoj in s tem osvojili naša srca.

IMAG0594

Glasba je od nekdaj biser vsakega naroda in prav je, da se le-ta tudi ohranja.

[simpleviewer width=100% height=700 id=885]

t/v: Kristina Strašek

foto: Marina Bajić in Kristina Strašek

razstava-mack-celje-2015-klik