Čakajoč na gradbeno dovoljenje za “adrenalinsko” turistično brv. Bo celjska atrakcija dvakrat dražja kot predvideno?


Aktivnosti okoli projekta izgradnje turistične brvi med Miklavškim in Grajskim hribom so ponovno v polnem zamahu. Mestna občina Celje je namreč pred časom na Upravno enoto oddala vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja, prav tako pa je turistična brv prvič omenjena v razvojnih programih proračuna za leto 2022, ki ga bodo mestni svetniki obravnavali na torkovi seji.

Prav tako se je pred dnevi zgodila prva javna predstavitev, sicer ne v režiji Mestne občine Celje, kot že vse od napovedi projekta pričakujejo svetniki in občani, temveč je predstavitev s prisotnostjo glavnega arhitekta Nandeta Korpnika organizirala celjska SDS. Celjska občina medtem obljublja, da tudi sama načrtuje več javnih predstavitev. Je pa župan Bojan Šrot na 19. seji MS MOC spomnil, da je bila mestnemu svetu leta 2018 že pripravljena podobna predstavitev projekta, s prisotnostjo Nandeta Korpnika, ter da je mestni svet takrat sklep te predstavitve sprejel z 28 glasovi za med takrat prisotnimi 29 svetniki. Župan je dodal, da so očitno nekateri svetniki, ki očitajo manjko javne predstavitve in so takrat sedeli v mestnem svetu, nekoliko pozabili na to sejo.

Ob večjih aktivnostih okrog projekta pa so znova na površje priplavale skrbi, ki jih projekt povzroča nekaterim. Od prevelikih posegov v prostor in naravno krajino, pa do dvomov o realnih ocenah stroškov investicije glede na vse višje cene na vseh segmentih ekonomije.

Turistična brv oz. viseči most bo zasnovan kot viseča konstrukcija z razponom dolžine približno 506 metrov, skupna dolžina nosilne konstrukcije – kablov pa bo 520 metrov. Brv bo na najvišji točki dosegla okoli 100 metrov višine, širina pohodne površine bo 120 cm. Most bo v celoti jeklen, sestavljen iz kablov, vrvi, vešalk in pohodne površine ter bo sidran direktno v pobočje hriba na obeh straneh. Težak naj bi bil okoli 200 ton, odprt pa do 10 mesecev na leto. Vizualizacija in še nekatere podrobnosti so na voljo tukaj.

Mestna občina Celje nadaljuje aktivnosti za izvedbo projekta 506-metrske turistične brvi med Miklavškim in Grajskim hribom, saj je nedavno na Upravno enoto že podala vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Za projekt je namreč bila že pred časom izdelana idejna zasnova, poleg tega pa so bila tudi že pridobljena pozitivna mnenja mnenjedajalcev ter pridobljena in urejena vsa potrebna zemljišča za gradnjo. O tem kdaj okvirno bi lahko bil znan rezultat podane vloge na Upravno enoto in kdaj se bo gradnja visečega mostu začela na Mestni občini Celje pravijo, da je še preuranjeno govoriti. Želijo pa si, da bi gradbeno dovoljenje pridobili čim prej.

Ob predpostavki izdanega gradbenega dovoljenja in zagotovljenih zadostnih sredstvih bi lahko bila sicer turistična brv postavljena v zgolj pol leta.

Projekt dvakrat dražji od prvotnih ocen?

Projekt sicer že od samega začetka deli tako občane kot mestne svetnike. Zagovorniki so prepričani, da bo izvedba projekta zelo pozitivno vplivala na prepoznavnost Celja ter razvoj turizma v knežjem mestu.

Nasprotniki na drugi strani menijo, da bo arhitektura skazila podobo mesta, za privabljanje turistov pa da ima Celje, s svojo bogato kulturno dediščino, veliko drugih cenejših možnosti kot pa okoli 3,7 mio evrov (prve ocene so bile 3,3 mio evrov) vreden viseči most, kolikor je ocenjena vrednost investicije v razvojnih programih. Del slednjih se je prvič znašel tudi v predlogu proračuna za leto 2022, mestni svetniki pa ga bodo obravnavali že na torkovi seji.

Projektu nenaklonjeni mestni svetniki opozarjajo tudi, da bo turistična brv zaradi vsesplošnega popandemičnega višanja cen, stala najmanj dvakrat toliko, kolikor znaša prvotna ocenjena vrednost. Na Mestni občini Celje glede špekulacij o končni ceni projekta odgovarjajo, da v tem trenutku še ne vedo, kakšna bo projektantska ocena vrednosti celotnega  projekta. “Ocene nekaterih svetnikov, da bo strošek izvedbe znašal 6 milijonov evrov, ne moremo komentirati, ker ne vemo, na osnovi česa so prišli do takšnega zaključka. Treba bo počakati, da oceno vrednosti izdela projektant, ki bo zagotovo upošteval, da so se cene surovin in nekaterih storitev zaradi epidemije povišale,” pravijo na občini.

Sicer pa naj bi se naložba po besedah župana Bojana Šrota samo z mostninami pokrila v sedmih letih. Na leto pričakujejo, da bi ga obiskalo okoli 100.000 obiskovalcev. “Upam, osebno si to tudi želim, da projekt izvedemo kot javni projekt. Prepričan sem, da bo od njega mesto imelo veliko,” je za portal MMC dejal župan. Prvotno se je sicer govorilo o javno-zasebnem partnerstvu, vendar naj bi si na občini sedaj želeli most v celoti financirati z javnimi sredstvi, saj da bi občina na ta način imela največ od investicije. Upajo tudi, da bi tri četrtine sredstev za naložbo pridobili iz evropskih oz. državnih sredstev.

Korpnik: gre za majhen poseg na obeh straneh hriba

Nasprotniki projekta mestnim oblastem očitajo tudi netransparentno vodenje projekta, ki naj bi po njihovo za povrhu še nedopustno posegel v naravno krajino obeh hribov, kamor bo brv vpeta.

Slednje je sicer na nedavni predstavitvi projekta, ki ga je organizirala celjska izpostava stranke SDS, zanikal avtor idejne zasnove arhitekt Nande Korpnik. Kot je na predstavitvi izpostavil Korpnik, so bila za projekt pridobljena vsa pozitivna mnenja pristojnih inštitucij, poleg tega pa da lahko tudi sam – s predvideno površino kvadratnih metrov za poti – dokaže, da gre za majhen poseg v hrib. Tudi na pogled na brv je prepričan, da se bodo občani hitro navadili.

Projekt bo tako zajemal eno izmed najdaljših brvi v tibetanskem slogu na svetu, v sklopu projekta pa bi nastala tudi nova doživljajska pot, ki bi se iz starega mestnega jedra vila prek splavarskega mostu in morebiti novozgrajenega kapucinskega mostu, od koder bi se vzpela na obrežje, šla mimo Heraklejevega svetišča, prečkala hrib in se na koncu nad pečino po brvi povzpela do gradu, je na predstavitvi povedal Korpnik. Brv, ki bo na najvišji točki dosegla okoli 100 metrov višine, naj bi ponujala tudi adrenalinsko doživetje. Predvsem ob močnem vetru, ko bi se lahko zazibala tudi za šest metrov.

Letos v občinskem proračunu za brv rezerviranih 180 tisoč evrov

V proračunu za leto 2022 je Mestna občina Celje za visečo turistično brv, ki bo povezala Miklavški z Grajskim hribom rezervirala 180.820 €, od tega je okoli 100.000 € rezerviranih za izdelavo projektne dokumentacije, ostalo pa za revidiranje in recenziranje projektov. Projekt je sicer občino doslej stal okoli 200 tisoč evrov.

B.S., foto: idejna zasnova/Nande Korpnik