Korak bliže visečemu mostu med Starim gradom Celje in Miklavškim hribom (fotografije vizualizacije mostu)


Mestna občina Celje je začela zbirati ponudbe za izdelavo projektne dokumentacije za turistično brv Stari grad – Miklavški hib za pešce s pomožnimi objekti in dostopnimi potmi.

Na občini si želijo, da bi se gradnja mostu začela v naslednjem letu.

Idejno zasnovo za viseči most je naredil arhitekt Nande Korpnik.

viseci-most-celje-7Dobro leto po tem, ko je bila javnosti predstavljena ideja o izgradnji visečega mostu, ki bi povezoval Stari grad Celje in Miklavški hrib, vse skupaj očitno postaja realnost. Mestna občina Celje je namreč te dni objavila javni razpis s katerim išče ponudnike za izdelavo projektne dokumentacije.

Kot je razvidno iz razpisne dokumentacije bo most namenjen izključno prometu za pešce. Zasnovan bo kot viseča konstrukcija z razponom dolžine približno 506 metrov, skupna dolžina nosilne konstrukcije – kablov pa bo 520 metrov. Brv bo na najvišji točki dosegla okoli 100 metrov višine, širina pohodne površine bo 120 cm. Nosilna konstrukcija bo sestavljena iz štirih kablov na katere bo s pomočjo vešalk obešena pohodna površina, zasnovana kot jeklena rešetka. Most bo v celoti jeklen, sestavljen iz kablov, vrvi, vešalk in pohodne površine ter bo sidran direktno v pobočje hriba na obeh straneh.

V sklopu projekta naj bi bile zgrajene tudi nove pešpoti pohodniškega značaja, ob vznožju Grajskega hriba je načrtovano postajališče za avtobuse ter parkirišče za osebna vozila in kolesa ter kolesa z motorjem.

Vztopna in izstopna točka na obeh koncih visečega mostu bosta v obliki manjšega razglednega platoja, preko katerega bi se vršil kontroliran vstop in izstop na brv.

Vrednost celotne investicije je skupaj z DDV ocenjena na 3.278.255,50 €. Kot je bilo rečeno že lani, bi lahko bil projekt izpeljan z javno-zasebnim partnerstvom, lahko pa bi ga prijavili tudi na evropski razpis za sofinanciranje turistične infrastrukture.

Ideja, da se staro mestno jedro poveže s peš potjo preko Splavarskega mostu, skozi mestni park in se povzpne na dobro polovico višine Miklavškega hriba in preko visečega mostu preide na Grajski hrib in zaključi na najpomebnejši vizualni značilnosti Celja Starim gradom, samo dopolni vsebinsko preobrazbo mesta v bogato in turistično urbano celoto. V zadnjem obdobju razvoja se uspešno prezentira arheološke ostaline, lepo skrbi za srednjeveške spomenike, obnavlja historična arhitektura in dopolnjuje gradnja v sodobnem stilu. Načrtovani viseči most, bi zaradi svoje dolžine in samega prostorskega konteksta lahko pomembno prispeval k še večji prepoznavnosti Celja daleč naokoli. Viseča brv spuščena na dobri polovici višine obeh hribov, ki bi jih povezovala, ne spreminja panoramsko prostorsko sliko najpomembnejše vizualne vedute Celja, bi pa lahko postala del doživljalske poti in vsebinske povezave starega historičnega mestnega jedra s Starim gradom Celje.Nande Korpnik

fgc_jugonostalgija-klik

B.S., foto: idejna zasnova/Nande Korpnik