Celjani na lestvici najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja 2019


Danes so naši someščani, a otroške dni so preživeli vzhodno od nas, na podeželskih gričevjih Kozjansko-obsoteljskega. Na tradicionalni lestvici najvplivnejših ljudi Kozjanskega in Obsotelja letos najdemo štiri občane Celja.

Na Kozjansko.info v januarju že enajsto leto zapored objavljajo lestvico 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja, na kateri predstavljajo ljudi, ki so v politiki, gospodarstvu, športu, znanosti, umetnosti, kulturi in na drugih družbenih področjih zaznamovali čas, ki je za nami.

Izraz “vplivni” je razumljen v širšem smislu: gre za ljudi, ki imajo bodisi ugled, moč, vpliv (ali vse troje) v svoji stroki, na delovnem oziroma drugem družbeno pomembnem področju. Pogoj za obravnavo je, da izvirajo (so tu odrasli/živeli) z območja osmih občin Kozjanskega in Obsotelja ali pa tu živijo oziroma imajo stalno prebivališče.

V težnji po objektivni oceni je komisija, sestavljena iz štirih članov uredništva Kozjansko.info in enega zunanjega poznavalca razmer, raziskala življenjske in karierne poti več kot 200 evidentiranih kandidatov, obenem pa še poseben poudarek namenila njihovim aktivnostim v letu 2019. Vsakega posameznika je ovrednotila po šestih različnih kriterijih, ki vključujejo njihov ugled, moč, vpliv v svetu, Sloveniji, na lokalnem nivoju, v okviru svoje stroke, pomembnost njihovega področja delovanja v sodobni družbi in njihovo aktivnost v letu 2019.

Na podlagi rezultatov analize smo jih razvrstili od 1. do 200. mesta. Pazili smo, da so v izboru zastopani posamezniki z različnih področij delovanja in ustvarjanja, saj so naši ljudje uspešni, ustvarjalni in vplivni tako v poslu kot v politiki, športu, znanosti, umetnosti, kulturi in drugje.

Na vrhu politik iz gospodarskih vrst, sledijo znani lokalni podjetniki

Minister za gospodarstvo, nekdanji dolgoletni direktor Term Olimia ter najvplivnejši mož Kozjanskega in Obsotelja minulega desetletja, Zdravko Počivalšek, se je, s prevzemom koalicijske SMC, še utrdil na prvem mestu naše lestvice vplivnih. Njegov vpliv in moč je sicer v marsičem odvisen od stabilnosti in operativne sposobnosti vlade Marjana Šarca, ki pa ima zaradi manjšinske narave vse več težav pri sprejemanju odločitev.

Cvet kozjansko-obsoteljskih podjetnikov, ki sledi, po drugi strani deluje zelo stabilno z zmerno, a konstantno rastjo prihodkov ter lepimi dobički. Nekdaj najvplivnejši Kozjanskega in Obsotelja, Franc Jager, je svoje matično podjetje prepustil sinovom, sam pa se podal v gradbeništvo. Njegove delnice na našem območju znajo, še posebej če se bo lotil projekta obnove dvorca Jelšingrad, še narasti.

Podjetniki, oziroma gospodarstveniki so, tudi na krilih ugodnih globalnih razmer, ki Sloveniji omogočajo zgledno gospodarsko rast, zasedli kar 7 od desetih mest med prvo deseterico. Politiki so v zadnjih letih nekoliko popustili, sapo zajemajo tudi najuspešnejši znanstveniki, kulturni ustvarjalci in športniki.

A prav v vrstah družbenih in medijskih ustvarjalcev je letos največ novincev, pa tudi povratnikov in drugih, ki se iz leta v leto vse bolj uveljavljajo v domačem in/ali tujem prostoru in se posledično dvigujejo tudi na naši lestvici vplivnih.

Najvišje uvrščeni novinec, Slatinčan Marko Tišma, pa je vendarle iz gospodarskega sektorja. Tudi s pomočjo najvplivnejšega Obsoteljčana se mu je uspelo povzpeti na izjemno izpostavljeno državno funkcijo: na mesto neizvršnega direktorja DUTB, oziroma tako imenovane slabe banke, kjer skuša državljanom povrniti kar se da velik delež izgubljenega v slabih kreditih slovenskih tajkunov in drugih v krizi nasedlih igralcev na trgu.

Prvič na naši lestvici vplivnih srečate še skrivnostnega ruskega podjetnika, živečega v Rog. Slatini Rolana Bocojeva, pa nekdanjo političarko SMC, zdaj direktorico Splošne bolnišnice Celje mag. Margareto Guček Zakošek, svežega urednika nacionalnega radia, izvirajočega iz Rogatca, Danijela Posleka, pa uspešnega slatinskega trenerja mladih, Petra Markovinoviča, šentjursko pesnico, letošnjo prejemnico Veronikine nagrade, dr. Alenko Jovanoski, zadnje čase markantnega poslanca stranke DeSUS Roberta Polnarja, pa ekonomista mag. Igorja Cesarca, Šmarčana, ki živi v New Yorku in predseduje Društvu v tujini izobraženih Slovencev, ter njegovega sokrajana, izjemnega kemika, prejemnika mednarodnih nagrad, dr. Davida Šarlaha, ki je ujel rep lestvice.

Med tistimi, ki so se z lestvice morali posloviti, je morda vredno izpostaviti peto uvrščenega pred dvema letoma, Šentjurčana Jožeta Artnaka. Kot je za politike na funkciji navada, je po njegovi zamenjavi na mestu sekretarja takrat še (po poslancih) največje stranke, SMC, strmoglavil z lestvice, njemu primerljivo pa je po vplivu strmoglavila tudi stranka, ki jo bo pred dokončnim propadom skušal rešiti ravno Zdravko Počivalšek.

In Celjani?

Kozjanci in Obsoteljčani, ki jih je življenjska pot iz rodnih krajev vodila v knežje mesto, so uvrščeni na 16., 17., 37. in 38. mesto.

Ponovno je najvišje podjetnik, izvirajoč iz osrčja Kozjanskega, Hugo Bosio. Takoj za njim je frontman skupine Mi2 in direktor Muzeja novejše zgodovine Celje, dr. Tonček Kregar. Na 37. mestu je novinka na lestvici, direktorica Splošne bolnišnice Celje, mag. Margareta Guček Zakošek. Guček Zakoškova sicer prihaja iz Šmarja pri Jelšah. S Planine pri Sevnici pa izvira bančnik Robert Senica, podpredsednik uprave Nove KBM, kjer ostaja tudi pod Američani

18/19 Ime in priimek
Domači kraj
Kraj bivanja
Poklic, delo, funkcija
1 Zdravko Počivalšek Olimje Olimje Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo
2 Iztok Špan Planina pri Sevnici Ljubljana lastnik in direktor podjetja Tajfun d.o.o.
3 Franc Pišek Jazbina pri Šmarju Jazbina pri Šmarju Lastnik in direktor podjetja Vitli Krpan d.o.o.
4 Franc Jager Laše pri Podplatu Šentjur Lastnik in direktor podjetja Gradnje Jager
5 Roman Moškotevc Stopče pri Grobelnem Stopče pri Grobelnem direktor in lastnik podjetij Ahac, VOC Celje, VOC ekologija in Štajerski val
6 Aleš Rojs Šmarje pri Jelšah Ljubljana Direktor in največji lastnik odvetniške družbe Rojs, Peljhan, Prelesnik & Partnerji
7 Ivan Cajzek Sv. Florijan pri Rogaški Slatini Sv. Florijan pri Rogaški Slatini Direktor in lastnik podjetja GIC gradnje
8 Vinko But Kostrivnica Kostrivnica Direktor Mlekarne Celeia
9 Danica Zorin Mijošek Rog. Slatina Rog. Slatina Lastnica Kozmetike Afrodita
10 Jelka Godec Ponikva Ponikva poslanka SDS v Državnem zboru
11 Peter Misja Imeno Imeno Župan Občine Podčetrtek
12 dr. Anton Stres Donačka Gora Ljubljana Filozof, teolog, dekan Katoliškega inštituta
13 ddr. Igor Grdina Šentjur Ljubljana Zgodovinar in literarni zgodovinar
14 Nina Zidar Klemenčič Šmarje pri Jelšah Lukovica Odvetnica
15 mag. Branko Kidrič Cerovec pod Bočem Cerovec pod Bočem Župan Občine Rog. Slatina
16 Hugo Bosio Šentjur Celje Direktor in solastnik podjetja Bosio d.o.o.
17 dr. Tonček Kregar Donačka Gora – Rogatec Celje Direktor Muzeja novejše zgodovine Celje, glasbenik
18 Boštjan Brantuša Rog. Slatina Rog. Slatina Sparovi evropski centri – Direktor za širjenje in razvoj za Hrvaško
19 Anton Škrabl Brestovec pri Rog. Slatini Brestovec pri Rog. Slatini Orglar, lastnik in direktor Orglarstvo Škrabl
20 nov Marko Tišma Rog. Slatina Rog. Slatina Neizvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB)
21 Matic Vizjak Šmarje pri Jelšah Šmarje pri Jelšah Kmetovalec
22 dr. Jože Krašovec Sodna vas pri Podčetrtku Ljubljana Univerzitetni profesor, teolog, predavatelj, prevajalec, akademik
23 Peter Volovšek Spodnja Kostrivnica Spodnja Kostrivnica Direktor in tretjinski solastnik podjetja MOS Servis
24 Maja Ratej Šmarje pri Jelšah Domžale Novinarka
25 Aleš Novak Šmarje pri Jelšah Ljubljana stand up komik
26 Boštjan Kukovičič Šentjur Botričnica pri Šentjurju direktor in solastnik podjetja KEA d.o.o.
27 Dejan Mihevc Šentjur Šentjur košarkarski trener
28 Tadej Ferme Mestinje Šmarje pri Jelšah košarkar
29
nov
Rolan Bocojev Rusija Rog. Slatina Menedžer, investitor v slatinsko hotelirstvo
30 mag. Marko Diaci Vrbno Šentjur Župan Občine Šentjur
31 Franci But Kostrivnica Berlin Veleposlanik Slovenije v Nemčiji
32 Tanja Gobec Podčetrtek Ljubljana novinarka, TV voditeljica
33 Vasja Jager Šmarje pri Jelšah Maribor novinar, pisatelj
34 dr. Igor Mandič Rogaška Slatina Ljubljana Znanstvenik
35 dr. Vinko Gorenak Boharina pri Zrečah Vršna vas pri Zibiki upokojeni politik
36 Marjeta Jager Šentjur Bruselj/Strasbourg Namestnica direktorja v direktoratu EK za mednarodno sodelovanje in razvoj
37
nova
mag. Margareta Guček Zakošek Šmarje pri Jelšah Celje Direktorica Splošne bolnišnice Celje
38 Robert Senica Planina pri Sevnici Celje Podpredsednik uprave Nove KBM
39 Srečko Kunst Bistrica ob Sotli Bistrica ob Sotli Gostinec, kulturnik
40 Andrej Bele Rogatec Beograd Direktor strateškega programa kava v Atlantic Grupi d.d.
41 Viljem Gradišek Polje ob Sotli Polje ob Sotli Lastnik in direktor Polje d.o.o.
42
nov
Danijel Poslek Rogatec Ptuj odgovorni urednik 1. programa Radia Slovenija
43
nov
Peter Markovinovič Rog. Slatina Rog. Slatina košarkarski trener
44 Franjo Debelak Bistrica ob Sotli Bistrica ob Sotli Župan Občine Bistrica ob Sotli
45 Aleksander Jurkovič Rog. Slatina Rog. Slatina svobodni umetnik
46 nova dr. Alenka Jovanoski Šentjur Šentjur Pesnica, literarna kritičarka, literarna zgodovinarka in prevajalka
47
nov
Robert Polnar Šentjur Šentjur Poslanec stranke DeSUS v državnem zboru
48
nov
mag. Igor Cesarec Šmarje pri Jelšah New York ekonomist, doktorski študent in asistent na New York University, ZDA
49 prim. dr. doc. Gorazd Voga Šentjur Šentjur Predstojnik oddelka za intenzivno interno medicino SB Celje in dekan Visoke zdravstvene šole v Celju
50
nov
dr. David Šarlah Šmarje pri Jelšah Champaign, Illinois (ZDA) znanstvenik, raziskovalec, docent na University of Illinois, Urbana-Champaign ZDA
Sodelujte v anketi o kvaliteti življenja v vaši občini

Kako dobro se živi v vaši občini? Svoje (ne)zadovoljstvo z bivanjem v vaši občini izrazite v spodnji anonimni anketi

Create your own user feedback survey

Rezultate bomo na Celje.info objavili konec meseca