Celje ima najboljši projekt Savinjske regije za leto 2010


Projekt EU skupine Mestne občine Celje »Celjski včeraj in jutri: Stari grad« je bil izbran za najboljši projekt Savinjske regije za leto 2010.

Junija letos je Služba vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) objavila »Javni natečaj za podelitev slovenske regionalne nagrade za leto 2010«, Razvojna agencija Savinjske regije (RASR) pa je na podlagi tega razpisa objavila »Javni poziv za prijavo na izbor za Najboljši projekt Savinjske regije za leto 2010«. Komisija RASR je pregledala in ocenila 5 vlog, po kriterijih SVLR pa je bil najbolje ocenjen prav eden izmed celjskih projektov.

Mestna občina Celje je želela s projektom »Celjski včeraj in jutri: Stari grad« vzpostaviti potrebno infrastrukturo za obiskovalce, za prirejanje kulturnih in turističnih prireditev na različnih nivojih, zagotoviti varnost in ustaviti propadanje nekaterih delov gradu, ki je eden izmed najpomembnejših kulturnih spomenikov v Celju in hkrati tudi pomembna turistična točka. Omenjeni projekt, ki je bil sofinanciran s strani Evropske unije, tako spada med osnovne cilje razvoja Mestne občine Celje (MOC) na področju kulture in turizma.

V sklopu projekta je bil saniran Friderikov stolp, urejen je bil dostop z večnamenskim stopniščem, zunaj pa vzpostavljena potrebna infrastruktura za prireditve in turiste.

Vsak sklop projekta je pomenil novo pridobitev in kakovosten preskok v ponudbi in dejavnostih gradu, ki nudi vse potrebne pogoje za izvajanje turističnih in kulturnih dejavnosti, povečala se je privlačnost Starega gradu za obiskovalce ter organizatorje prireditev in srečanj in izboljšala se je varnost obiskovalcev.

Na Stari grad prihaja širok spekter obiskovalcev. Tisti, ki jih zanimata zgodovina in kulturna preteklost, si želijo doživeti čar umetniške ali zabavne prireditve v posebnem okolju, želijo praznovati osebni dogodek ali dogodek podjetja, pridejo na grad peš za rekreacijo ali samo na kavo v privlačen ambient gostinskega objekta. Zaradi bližine mesta se na gradu znajdejo tudi tisti, ki se tja ne namenijo iz kakšnih posebnih razlogov, ampak svoj prosti čas namenijo sprehodom v tamkajšnji okolici.

Za lokalno prebivalstvo je prenova bistvenega pomena, saj se je z njo uredila izredno priljubljena izletniška točka in ponos Celjanov, ciljnim skupinam pa ponuja vse bogastvo tega zanimivega objekta s primerno infrastrukturo in prizorišče za prireditve.

Namen, ki sta ga Mestna občina Celje in Zavod Celeia Celje, ki je upravitelj Starega gradu, zasledovala pri projektu, se je uresničil: število obiskovalcev gradu se je leta 2010 v primerjavi z letom 2006 povečalo za 3.000, število prireditev za 75, število obiskovalcev prireditev pa za skoraj 22.900.

Izmed vseh 12 regijskih projektov Slovenije bo SVLR izbrala tri najboljše ter vsakemu namenila 3.000 EUR za pripravo in izvedbo multimedijske predstavitve na Slovenskih regionalnih dnevih 2011, ki bodo potekali v Lipici, 27. in 28. oktobra 2011. Tam bo hkrati tudi  finalni izbor najboljšega regionalnega projekta države.

A.T., foto: Gregor Katič