Celje dobilo atraktiven trg pred Tehnoparkom (foto)

03. 10. 2020 08:00

Naše mesto je pred Tehnoparkom Celje, ki je bil odprt pred kratkim, dobilo nov, atraktiven trg. S tem je zaključen evropski projekt »Eksperimentalna ureditev dela Lilekove in Gubčeve ulice v Celju« in urejen prostor, ki zdaj sije v novi podobi in Celjankam, Celjanom ter obiskovalcem omogoča varno hojo in kolesarjenje.

V sklopu projekta, ki so ga začeli lani konec avgusta, so se na delu obeh ulic položili novi kamniti tlaki. Na novo se je tlakovalo približno 1800 kvadratnih metrov veliko območje in sicer tako, da se je nadaljevala zasnova pred nekaj leti obnovljenega dela starega mestnega jedra. Obnovile so se tudi vse komunalne vode (vodovod, plin, kanalizacija za odvajanje odpadnih in meteornih vod, javna razsvetljava, elektrokabelska napeljava) in na zahodni strani Gubčeve ulice, na odseku med stikom z Lilekovo in navezavo na Cankarjevo ulico, vgradilo podzemni sistem za zbiranje odpadkov. Med izkopavanjem ni bilo najdenih arheoloških ostankov, zato je delo potekalo brez zapletov in brez dodatnih stroškov. Izvajalec gradbenih del je bilo podjetje VOC Celje, d. o. o.

“Veseli in ponosni smo, da je ta mestni prostor zdaj videti povsem drugače kot pred letom dni, ko je bil še zaparkiran z avtomobili. Na Gubčevi ulici smo zasadili sedem dreves japonske češnje, ki lahko zrastejo do osem metrov visoko. S svojimi razprostrtimi krošnjami in množico belih ali rožnatih cvetov bodo prava paša za oči. Na obeh ulicah smo namestili novo urbano opremo in nove svetilke za javno razsvetljavo. Postavili smo tudi table, ki označujejo območje eksperimentalne prometne ureditve in obveščevalne table, ki promovirajo hojo,” naštevajo na občini.

Projekt prometne ureditve tega dela mestnega središča je eden od ukrepov trajnostne mobilnosti, ki jih je občina opredelila v Celostni prometni strategiji. S trajnostnimi oblikami mobilnosti zmanjšujejo negativne vplive prometa za okolje in obremenitve s hrupom, skrbijo za večjo varnost občanov in boljšo kakovost zraka. Vse to pomembno prispeva v večji kakovosti življenja v mestu. Cilj občine je tudi v prihodnje postopoma umikati promet iz starega mestnega jedra.

Cilji investicije na Lilekovi in Gubčevi ulici v Celju:

  •  umirjanje motoriziranega prometa;
  • zmanjšanje parkirnih površin;
  • povečevanje površin za pešce v območju mestnega naselja in s tem povečevanje deleža peš opravljenih poti;
  • povečevanje površin za kolesarje v mestnem naselju in s tem povečevanje deleža s kolesom opravljenih poti;
  • izboljšanje prometne varnosti;
  • zmanjšanje negativnih vplivov na okolje.

Vrednost projekta znaša 1.349.056 evrov. Na podlagi uspešne prijave na javni razpis za sofinanciranje ukrepov trajnostne mobilnosti, ki ga je objavilo Ministrstvo za infrastrukturo, bo Celje prejelo 594.237 evrov nepovratnih sredstev, kar predstavlja skoraj 40 odstotkov vrednosti celotnega projekta. Ostali denar je zagotovljen v občinskem proračunu.

M.G.A., foto: Gregor Katič

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
164 queries in 1,474 seconds.