Celje obiskala veleposlanica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske


veleposlanica_celjeVčeraj je Celje obiskala veleposlanica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, Nje. eksc. Sophie Honey. To je njen prvi obisk v Celju, na povabilo Gimnazije Celje – Center se bo namreč udeležila kulturnega dogodka ob 400. obletnici smrti Williama Shakespeara.

Veleposlanica se je pred kulturno prireditvijo srečala z županom Mestne občine Celje Bojanom Šrotom in si ogledala Pokrajinski muzej Celje. Župan ji je predstavil mesto in ji podaril monografijo Celja, vpisala se je tudi v knjigo častnih gostov.

Veleposlanica je spregovorila tudi o programu MEPI. Mednarodno priznanje za mlade – MEPI je univerzalen, svetovno priznani mladinski program, ki mladim med 14. in 25. letom omogoča, da v svojem prostem času, v okviru neformalnega učenja, z aktivno udeležbo na različnih področjih (prostovoljstvo, veščine, šport in odprava), odkrijejo, razvijejo in uresničijo svoje potenciale.

Tako mlade spodbuja k vsestranskemu razvoju v aktivne, odgovorne in zadovoljne ljudi, pripravljene na izzive življenja. Izviren naziv programa je Priznanje vojvode Edinburškega, program je namreč leta 1956 ustanovil princ Filip, mož britanske kraljice Elizabete II. in vojvoda Edinburški v sodelovanju z nemškim pedagogom, priznanim zagovornikom izkustvenega učenja Kurtom Hahnom ter vodjo prve uspešne odprave na Mount Everest lordom Huntom.

Do danes je v programu sodelovalo več kot 9 milijonov mladih iz več kot 140 držav, tudi Slovenije. V program so vključene tudi III. osnovna šola Celje, Gimnazija Celje – Center, Šolski center Celje – SŠ za strojništvo, mehatroniko in medije ter Srednja zdravstvena šola Celje.

Veleposlanica je velika zagovornica tega programa in je župana prosila za podporo pri njegovi razširitvi v osnovnih in srednjih šolah v Mestni občini Celje.

Vir in foto: MOC