Celje predčasno do mestnih avtobusov, predvidene tudi ugodne cene vozovnic

25. 05. 2017 14:30

Na torkovi seji celjskega mestnega sveta so kot dodatno točko obravnavali odlok o linijskih prevozih v mestnem prometu, ki je pravzaprav temelj za uvedbo mestnega avtobusnega prometa, o čemer razprave sicer tečejo že precej dolgo. 

Pred tem je veljalo, da se bodo v Celju tega lotili, ko bo pri Ostrožnem dograjena t.i. severna vezna cesta, ki bo nosila ime po pred štirimi leti preminulemu zgodovinarju Janezu Cvirnu, sedaj pa so zaradi možnosti kandidiranja na razpisu Eko sklada vse skupaj pospešili. 

Na začetku bi vozile štiri glavne linije, in sicer po območju z največjo gostoto prebivalstva:

1. Center–Lava–Ostrožno,
2. Center–Nova vas,
3. Center–Hudinja,
4. nakupovalni centri–Hudinja–Lava–Ostrožno.

Novi avtobusi naj bi po Celju, ki se med drugim sooča s prekomernimi izpusti v avtomobilskem prometu, zapeljali že v začetku naslednjega leta, občina pa mora izbrati tudi izvajalca oz. koncesionarja prevozov. MOC predvideva, da bo za subvencioniranje prevozov porabila pol milijona evrov na leto, znane pa so tudi okvirne cene vozovnic:
dnevna vozovnica – 1 €,
tedenska – 5 €,
mesečna – 10 €,
letna – 100 €.

Predvidene frekvence avtobusov bodo na 20 minut, vozila pa bodo prilagojena tudi invalidom in dostopna za vse skupine prebivalcev.

Trenutna cena vožnje pri Izletniku je na razdalji do 5 kilometrov 1,30 € na vožnjo, delavska mesečna vozovnica pa stane 23 €.

*na sliki sedanja skica linij avtobusnega prometa med katerimi velja mesečna vozovnica, vir: Izletnik

sola-voznje-polsi-klik

 

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
166 queries in 0,684 seconds.