Celje se bo z izklopom razsvetljave ponovno pridružilo Uri za Zemljo

16. 03. 2018 07:00

ura-za-zemljoSvetovna organizacija za varstvo narave (WWF) organizira že enajsto največjo prostovoljno akcijo na svetu imenovano Ura za Zemljo (Earth Hour).

Tudi letos se bo akciji z ugašanjem javne razsvetljave pridružilo mesto Celje.

Največja prostovoljna akcija se je začela leta 2007, ko so z ugašanjem javne razsvetljave prebivalci Sydneyja poslali sporočilo svetu, da se moramo zavedati škodljivih posledic podnebnih sprememb ter velikega ekološkega odtisa našega načina življenja.

Dve leti kasneje se je Ura za Zemljo vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov kot največja svetovna prostovoljna akcija, in rezultati so iz leta v leto boljši.

Leta 2016 je javno razsvetljavo ugasnilo več kot 7.000 mest iz kar 178 držav. Prejšnje leto pa je v akciji sodelovalo že 8.000 mest iz kar 180 držav, med njimi tudi 23 občin iz Slovenije. Glavni cilj akcije Ura za Zemljo je ozavestiti prebivalce planeta, da moramo bolj začeti gledati na naravne resurse, ki jih trošimo, ter na odtis, ki ga puščamo na planetu.

Ura za zemljo se bo letos osredotočila na konkretno ukrepanje v smeri ohranjanja biološke raznovrstnosti in narave z geslom »Connect2Earth« (Poveži se z Zemljo) ter tako izpostavila pereče okoljske probleme. Sloganu »Connect2Earth« so v WWF Adria dodali slogan »Connect2Rivers« in celotna pobuda se bo v Sloveniji osredotočila na zaščito naših pomembnih rek in mokrišč, ki so med najbolj ogroženimi ekosistemi.

Pozivu, da se v soboto, 24. marca 2017, ob 20.30 uri izključi razsvetljava pri znamenitostih, občinskih stavbah in ulicah, se bo tudi letos odzvala Mestna občina Celje, ki bo tako za eno uro ugasnila javno razsvetljavo na: Krekovem trgu, Glavnem trgu, Stanetovi ulici, Prešernovi ulici (del obnovljen ob prenovi starega mestnega jedra) ter na Starem Gradu Celje.

zarja-polsi-klik

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
168 queries in 2,571 seconds.