Celje tudi letos zacvetelo, žal pa podobo čedalje pogosteje kazijo tudi smeti

08. 06. 2020 15:11

Celje je v zadnjih dveh tednih zacvetelo. Tudi letos nas namreč že na obrobju in ob vstopu v mesto na mostovih in krožiščih pričakajo cvetoče pelargonije in zmajeva krila. Cvetlice pa lepšajo tudi sprehod po starem mestnem jedru.

Žal pa se Celje v zadnjem času sooča tudi s smetenjem v mesta. Neodgovorni občani namreč namesto v ulične koše, smeti mečejo tja, kjer jim ni mesta. Temu pa dodajo še pasji iztrebki, ki jih neodgovorni lastniki štirinožcev ali ne pospravijo ali pa jih odložijo na neprimernih mestih.

Mestna občina Celje je v minulih dneh ocvetličila mostove, trge, terase in lokale v starem mestnem jedru Celja, kakor tudi enoletne gredice na javnih površinah in krožišča.

Na mostove so namestili 340 korit s 1360 pelargonijami. V devetih piramidah po mestu je zasajenih 2700 vodenk. Na krožišča in ostale površine so zasadili zmajeva krila.

V prihodnjih dneh načrtujejo še ocvetličenje Celjskega doma in Muzeja novejše zgodovine Celje. Na čudovita historična objekta bodo namestili korita s sezonskim balkonskim cvetjem, ki ga je mestu podarila Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti.

Letos še več cvetlic

Letošnje ocvetličenje je nekoliko obsežnejše od preteklega leta, saj bodo na mostove umestili skupno 90 novih korit. S 825 zmajevimi krili so ocvetličili tudi novo krožišče na Ljubljanski cesti v skupni površini 90 m2. Dodatno so ocvetličili še terase lokalov v starem mestnem jedru, ki so v začetku sezone oddali vlogo za cvetličenje najetega javnega prostora. V prihodnjih dneh bodo ocvetličili tudi ograjo pri osnovni šoli na Polulah.

V ožjem delu mesta je 100 betonskih korit, ki so večinoma zasajena z zmajevimi krili, nekatera tudi s pelargonijami.

Mestna občina Celje je že v lanskem letu kot idejni vodja in investitor pristopila k razširjenemu ocvetličenju mesta. Letos so na pobudo številnih občank in občanov projekt še obogatili in zanj namenili 30.000 evrov.

V Celju cveti, a se tudi vse pogosteje smeti

Žal pa cvetočo podobo mesta v zadnjem času vse pogosteje kazijo tudi smeti, ki se namesto v smetnjakih kopičijo na neprimernih mestih. Del neodgovornih občanov namreč smeti, raje kot v koše, ki jih po celjskih ulicah ne manjka, odlaga vsepovsod drugod. Kot pa da to še niso dovolj, svoje dodajo še nekateri neodgovorni lastniki psov, ki iztrebke štirinožnih prijateljev za njimi ne počistijo oz. vrečke z iztrebki prav tako odložijo kjer jim je volja.

Težave s smetmi na neprimernih mestih in kopičenjem smeti so v Celju pereč problem že dolgo časa. Enega izmed primerov smo raziskovali tudi na Celje.info. Se je pa v času epidemije problem smetenja še potenciral. Občane Celja početje nekaterih preveč sproščenih občanov čedalje bolj moti, zato jih pozivajo in prosijo, da se potrudijo in tudi sami pomagajo ohranjati lepoto in čistočo knežjega mesta. Vrstijo pa se tudi že pozivi k ukrepanju oz. sankcioniranju neodgovornih občanov.

foto: MO Celje

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
163 queries in 1,000 seconds.