Malomaren odnos do okolja v Novi vasi: smeti nakopičene ob prepolnih zabojnikih in raztresene po okolici


Odnos do okolja je v sodobnem svetu na deklarativni ravni vse pomembnejša vrednota. A v praksi nam pri njegovem varovanju pogosto drsi.

Takšen primer je nemarno odlaganje smeti v Novi vasi. Na parkirišču med trgovino Tuš in večjim objektom z lokali stojijo štirje do vrha napolnjeni zabojniki, smeti pa so raztresene vsepovsod naokoli.

Pri komunali in uporabnikih zabojev smo poizvedeli, kaj se dogaja.

Vsi še predobro poznamo neprijeten vonj, ki se širi iz smeti. Takšno stanje odpadkov v urbanem okolju, ki naj bi bilo urejeno in čisto, je nedopustno. Ekološko ravnanje in recikliranje sta nekaterim očitno še vedno španska vas.

Na Celje.info se je obrnil bralec in neposredno opisal obupno situacijo, s katero se kot mimoidoči vsakodnevno sooča že tri leta : »dnevno opazujem neurejenost in onesnaženost okolice (…). Vse te smeti raznaša po celotnem območju veter, potepuški psi in druge živali.«

NAJVEČJI PROBLEM SO TUJE SMETI

smeti
Smeti ležijo po parkirišču in travnatih površinah.

Helena Kojnik, predstavnica za odnose z javnostmi iz podjetja Simbio, nam je povedala, da se odpadki sicer redno odvažajo, vendar do takšnega stanja prihaja »po naših ocenah in po analizi odpadkov zaradi tega, ker vozijo tja odpadke od drugod. Večina zabojnikov v Novi vas je že ograjenih, ti zabojniki pa še niso.« 

Obiskali smo tri lokale, ki te zabojnike uporabljajo. Tudi oni s trenutnim stanjem niso zadovoljni. Njihove zgodbe so si zelo podobne in potrjujejo zgornjo domnevo: Največja težava je, da se vanje odlagajo smeti z drugih, bolj oddaljenih lokacij, saj jih ljudje pripeljejo celo z avtomobilom.

Najboljša rešitev se jim zdi ograja, ki bi jo lahko zaklenili. Ena izmed natakaric je še dodala, da bi ta ograja morala imeti streho, sicer bi ljudje verjetno metali smeti čez.

Ob našem obisku so spregovorili nekateri gosti lokalov, ki jih tudi moti pogled na nesnago. Natakarice včasih pospravijo okoli zabojnikov, med temi smeti, ki so očitno prepuščene dobri volji mimoidočim in zaposlenim v objektu, pa se najde celo pohištvo.

mde
Takole je videti pri koših na avtobusnih postajališčih.

Bralec nam je zaupal, da je težava tudi pri taksistih. Avtobusni postajališči na obeh straneh glavne ceste služita za zbirališče, kjer sta dva majhna koša tudi polna. »Tukaj taksisti čistijo avtomobile, počivajo, malicajo in v bližnjem grmičevju opravljajo malo potrebo.«

DOLOČANJE VELIKOSTI ZABOJNIKOV

Očitno je problem, da je na tem mestu, ali nekje drugje v Celju in okolici razpoložljivih zabojnikov premalo.

Merilo za to, koliko zabojnikov naj se zakupi, je število oseb. V primeru, da imajo odjemalci zabojnikov premalo zabojev, jih na to opozori komunalno podjetje ali pristojni inšpektor. Če količina odpadkov pri uporabnikih redno – vsaj enkrat mesečno – presega prostornino nameščene posode za odpadke, se uporabniku določi ustrezno povečanje te prostornine. V primeru, da pri poslovnih objektih ali gostinskih lokalih nastajajo papir, karton, steklo ali povečana količina embalaže, se za odvoz lahko sklene pogodba z izvajalcem.

Izhodiščna obračunska prostornina posode/vreče se za uporabnika/gospodinjstvo določi glede na število članov gospodinjstva in sicer na podlagi minimalnega volumna posamezne vrste odpadka po osebi in števila odvozov.

Ocenjeni volumni, ki jih v povprečju proizvedejo poslovni objekti in gostinski lokali (glede na vrsto odpadka):

vrsta objekta vrsta odpadkov minimalna prostornina nameščene posode število odvozov
poslovni objekti (pisarne, uradi) MKO minimalno 120 litrov oziroma 20 litrov/zaposleno osebo 1 x na 14 dni

 

poslovni objekt (pisarne, uradi) odpadna embalaža minimalno 120 litrov oziroma 20 litrov/zaposleno osebo 1 x na 14 dni
gostinski lokali MKO minimalno 120 litrov oziroma 20 litrov/sedišče 1 x na 14 dni

* MKO – mešani komunalni odpadki (odpadki, ki se ne zbirajo ločeno)

Dodatnih zabojnikov gostinci naj ne bi mogli dokupiti, ker je premalo odjemalcev v objektu, ki zanje plačujejo. Sami se trudijo, da bi odložili smeti v zabojnik in ne zraven, saj komunala redno odvaža le tiste odpadke, ki so v zabojnikih, ne pa ob njih. Odlok o ravnanju z odpadki namreč narekuje, da se odvoz odpadkov zagotovi »z odlaganjem v tipizirane in označene zabojnike oziroma tipizirane vrečke, postavljene na prevzemnih mestih, zbiralnicah in zbirnih centrih,« so še sporočili iz komunalnega podjetja.

dav
Zabojniki in objekt z lokali v ozadju.

KONČNA REŠITEV: OGRAJA

»Po naših informacijah je projekt ograditve zabojnikov, kar je želja tamkajšnjih lastnikov lokalov, v teku,« je povedala ga. Kojnik. Bo pa na slednjo potrebno počakati, saj se zabojniki nahajajo na posesti, ki je v občinski lasti. Gostinci so optimistični in polagajo svoje upe v novega upravljalca objekta.

Tako kot gostinci, gosti in verjetno marsikateri prebivalec Nove vasi, tudi naš bralec upa, da se bo stanje izboljšalo. Hkrati je še opozoril, da je to slab zgled za mlajše generacije:

»Svojemu otroku sem že večkrat razložil, da je to neprimerno obnašanje ljudi in da je treba smeti reciklirati in pospraviti v zabojnike. Ker v naši družini otroka tudi tako vzgajamo, otroku ni jasno, zakaj tega ne počnejo še drugi. Čudi me, da tega ni opazila nobena odgovorna institucija in da s strani krajanov tudi ni bilo nobene pobude za ureditev tega ekološkega otoka.«

Tekst: T. Ž.

Foto: bralec in T. Ž.

celjanka-polsi-klik

Če v Celju ali okolici veste za aktualen problem, zaplet ali zanimivo zgodbo, imate morda zanimivo informacijo, fotografijo, Youtube video, vas vabimo, da jo delite z nami na e-mail naslov: [email protected]

Vašo informacijo, vest, zgodbo … bomo preverili in se odločili ali si zasluži novinarsko pozornost in objavo na Celje.info.