Celje v zadnjih dveh tednih v povprečju beleži po dve potrjeni okužbi na dan. Vlada sprejela predlog petega protikoronskega paketa pomoči

24. 09. 2020 11:12

V sredo je bilo po 2848 opravljenih testih v Sloveniji potrjenih 122 okužb od teh je 13 oseb iz rizične starostne skupine 65+. Včeraj sta umrla dva bolnika (eden v SB Celje), tako da se je število covid žrtev v Sloveniji povzpelo na 145.

Po podatkih sledilnika covid-19 je bilo največ potrjeno okuženih ponovno v občini Ljubljana, in sicer 24. V Celju so bile včeraj potrjene tri nove okužbe, na Celjskem pa skupaj 18.

Hospitaliziranih je skupaj 63 oseb, 13 od teh je nastanjenih v intenzivni enoti, 10 oseb je priključenih na respirator. V SB Celje oskrbujejo pet covid bolnikov, nihče od teh ni v intenzivni enoti. Iz celjske bolnišnice so včeraj odpustili enega bolnika, en bolnik pa je umrl.

Vlada je na seji sprejela predlog petega protikoronskega svežnja. Sveženj podaljšuje subvencioniranje čakanja na delo, prinaša dodatke zdravstvenim delavcem in uvaja bolniško odsotnost brez zdravniškega potrdila.

Občina Celje, ki je včeraj zabeležila tri nove potrjene okužbe, je v zadnjih dveh tednih zabeležila 28 potrjenih primerov okužb oz. v povprečju vsak dan dva nova primera. V občini Celje sicer še nismo zabeležili smrtne žrtve covida-19. V naši regiji so po dve okužbi včeraj potrdili v Slovenskih Konjicah, Zrečah in Vitanju, po eno pa v občinah Braslovče, Rogaška Slatina, Šentjur, Velenje, Tabor, Prebold, Šoštanj, Rečica ob Savinji in Velenje.

V celotni Savinjski regiji je potrjeno aktivno okuženih trenutno že 233 oseb, največ v Braslovčah (30) in Slovenskih Konjicah (30), sledijo Celje (28), Rogaška Slatina (27), Žalec (17), Šentjur (16), Vojnik (13), Zreče (10), Velenje (10), Šmarje pri Jelšah (7), Tabor (7), Šoštanj (5), Vitanje (5), Prebold (5), Polzela (3), Rečica ob Savinji (3), Rogatec (3), Vransko (3), Podčetrtek (2), Šmartno ob Paki (2), Mozirje (2), Kozje (2), eno aktivno okuženo osebo pa imajo v občini Štore. V Sloveniji je trenutno aktivno okužena že 1426 oseb, največ v Ljubljani, 309 in Mariboru, 119.

Širjenje okužb predvsem na zasebnih zabavah

Kot je na vladni novinarski konferenci povedala Nuške Čakš Jager z NIJZ-ja, je največjo rast primerov v starostni skupini 45-54 let. Okužbe se širijo predvsem zaradi druženj (zabave, rojstni dnevi,…) in večjih dogodkov. Incidenca v Sloveniji kar visoka, saj smo zrasli na 68,4 primera na 100.000 prebivalcev, je še povedala Čakšova. Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pa je naznanil zakonsko podlago za omejitev zasebnih druženj.

Za podjetja podaljšanje čakanja na delo, za samozaposlene temeljni dohodek , k zdravniku brezplačno kamorkoli, za 3 dni bolniške pa sploh ne

Vlada je na seji sprejela predlog petega protikoronskega svežnja. Sveženj prinaša podaljšanje čakanja na delo za vse panoge, izjema so le proračunski uporabniki, ter ponovno izplačilo temeljnega dohodka samozaposlenim in mikropodjetjem, ki so imeli padec dohodka zaradi novega koronavirusa. Za zaposlene ureja nadomestilo plače za čas karantene ali varstvo otroka v karanteni, ki se s 50 % viša na 80 % plače.

Zakon določa tudi ukrepe na področju zdravstva, socialnega varstva, vzgoje in izobraževanja, izvrševanja kazenskih sankcij in pravosodja, kmetijstva, gospodarstva in prehrane ter infrastrukture. Domovi za starejše in izvajalci zdravstvenih storitev bodo tako lahko zaposlenega prerazporedili k drugemu izvajalcu, pri čemer bo zaposleni predvidoma dobil 30 odstotkov višjo urno postavko. Dodatek za delo bo izplačan zaposlenim, ki delajo v neposrednem stiku z obolelimi s covidom-19.

Zdravstvo se razbremenjuje tudi z uvedbo bolniške odsotnosti, ki ne potrebuje zdravniškega potrdila – zaposleni jo bo lahko izkoristil enkrat na leto za največ tri dni. Čakalne vrste pa bodo odpravljali tako, da bodo v sistem vključili vse razpoložljive zdravstvene kapacitete, ter to pokrivali iz zdravstvene blagajne. To v praksi pomeni, da boste za bolezen ob javnih zavodih in bolnišnicah lahko na strošek ZZZS obiskali tudi zdravnike zasebnike, ki sicer nimajo koncesije, a so specializirani za konkretno zdravstveno področje.

ZD Celje postal vstopna točka

Iz ZD Celje sporočajo, da bo poleg obstoječih tudi Zdravstveni dom Celje od četrtka, 24. 9. 2020, dalje vstopna COVID točka za bolnike, ki imajo izbranega osebnega zdravnika v ZD Celje, ZP Vojnik, Dobrna in Štore ter pri pripadajočih koncesionarjih. Več v novici tukaj.

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
162 queries in 3,441 seconds.