Spremenjena lokacija cepilnega centra Celje


Od ponedeljka, 3. 10. 2022, se Cepilni Center Celje seli na novo lokacijo, in sicer v Zdravstveni dom Celje na Gregorčičevi 6 v predavalnico v pritličju, so sporočili iz ZD Celje.

Stroka in vladni predstavniki podali aktualne informacije v zvezi s covidom-19 in preventivnih ukrepih

»Ni izrednih razmer. Covid-19 sprejmimo kot neko novo realnost. Če smo bolni, ostanimo doma«, je na današnji novinarski konferenci o trenutnih razmerah uvodoma dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Nato je glavno besedo prepustil infektologu prof. dr. Janezu Tomažiču ter vodji posvetovalne skupine pri NIJZ, epidemiologu Mariu Fafangelu, ki sta javnosti podrobneje predstavila prilagojeno cepivo in zdravilo.

Prof. dr. Janez Tomažič je uvodoma povedal, da je zdravilo paxlovid zelo učinkovito, saj naj bi za kar 90 % zmanjša potrebo po hospitalizaciji in smrtnost. Pri čemer pa je poudaril, da je za dosego visoke učinkovitosti zdravila pomembno, da ga bolnik prejme čim prej po potrjeni okužbi. Zdravilo zdravnik predpiše na zeleni recept, sicer pa je zdravilo namenjeno predvsem bolnikom, ki imajo hudo imunsko pomanjkljivost, osebam starejšim od 60 let in osebam s prekomerno telesno težo.

Epidemiolog Mario Fafangel pa je pojasnil, da število okuženih narašča tudi drugod po Evropi, vrh pa naj bi bil dosežen nekje do druge polovice oktobra. Fafangel je ob tem znova pozval na pomen preventivnih ukrepov. Slednjemu je ob skorajšnjem začetku novega študijskega leta pozval tudi državni sekretar na Ministrstvu za zdravje mag. Tadej Ostrc. V ta namen je z ministrstva za šolstvo na visokošolske zavode in študentske domove romalo tudi skupno pismo za študente, v katerem so izpostavljena priporočila za varen začetek novega študijskega leta.

Na novinarski konferenci je spregovorila tudi strokovna direktorica Zdravstvenega doma Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič. Kot je dejala se je v zadnjem času povečal interes za cepljenje, zaradi česar je bilo treba okrepiti število cepilnih mest in ekipe, ki izvajajo cepljenje. Po njenih besedah, so tako samo danes cel+pili okoli 600 oseb. »Največ oseb se cepi s četrtim odmerkom, največ interesa pa je za najnovejše cepivo, prilagojeno različici omikrona«, je dejala.

Da cepljenje s prilagojenim cepivom poteka tudi v domovih starejših občanov, je potrdila vodja Službe za dolgotrajno oskrbo na Ministrstvu za zdravje Tanja Petkovič in dodala, da so zdravilo paxlovid že začeli uporabljati tudi domski zdravniki. »Zavedanje stanovalcev in svojcev je na zelo visoki ravni«, je dodala.

Vsi so se strinjali, da je na voljo veliko orodij, s katerimi lahko obvladujemo epidemijo in tako še naprej ostajamo odprta družba.

Covid-19 statistika

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 7.791 testov na virus SARS-CoV-2. Izvidi testov so potrdili skupno 2.297 okužb, kar je 16,8 % manj kot teden prej, ko je bilo potrjenih 1.967 okužb.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 29.303. 7-dnevno povprečje števila dnevno okuženih je po podatkih Covid-19 Sledilnika 2.176.

Število hospitaliziranih, katerih vodilna diagnoza je covid-19, je po podatkih Covid-19 Sledilnika 98 covidnih bolnikov. V zadnjem tednu dni se je število hospitaliziranih zaradi covida-19 povečalo za 24. Od vseh jih trenutno 22 potrebuje intenzivno covid nego. Bolnišnice so včeraj skupaj sprejele 25 obolelih, odpustile pa 24 prebolevnikov. Včeraj sta umrla 2 obolela za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 6.822 bolnikov s covidom-19.

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bila potrjena 301 okužba (prejšnji teden 241). Največ v občinah Celje 44 in Velenje 40, najmanj pa v občinah Dobje in Solčava s po enim okuženim.

Splošni bolnišnici Celje je po podatkih Covid-19 Sledilnika hospitaliziranih 16 bolnikov (dan prej 18), katerih vodilna diagnoza je covid-19. V SB Celje so včeraj sprejeli 4 obolelih za covidom-19, odpustili so 6 prebolevnikov.

foto: ZD Celje