Celje poleti zabeležilo pokoronske turistične rekorde


Celjski turizem si je letošnje poletje dodobra opomogel in se vrnil vrnil, v nekaterih primerih pa tudi presegel, predkoronski turistični obisk. Med obiskovalci knežjega mesta najbolj priljubljena turistična znamenitost ostaja Stari grad Celje.

Sicer so pa spremenjene razmere razmere in navade ljudi doma in po svetu botrovale spremembam v strukturi turistov ter ponudbi, ki ji privabi v Celje. Ne glede na to so bile številke letošnjih poletnih mesecev na ravni rekordnih iz leta 2019.

Na dober odziv so naletela številna doživetja, turisti pa Celje vedno bolj odkrivajo kot aktivno zeleno mestno destinacijo. Tudi domače prebivalstvo se redno udeležuje dogodkov v starem mestnem jedru.

Podatki o prihodih in prenočitvah turistov v Celje v poletjih let 2020, 2021 in 2022:


Podatki o prihodih in prenočitvah turistov v Celje v poletjih predkoronskih let 2018 in 2019:

Kaj je turiste v celju najbolj pritegnilo?
Odličen obisk Starega gradu Celje

Celjski Stari grad ostaja ena glavnih zvezd turizma v mestu ob Savinji, prav tako pa je ena najbolj obiskanih turističnih znamenitosti v Sloveniji. Junija, julija in avgusta je bil obisk rekorden. Dober obisk je bil tudi septembra. V štirih mesecih se je po grajskem poslopju sprehodilo skoraj 35 tisoč obiskovalcev (34.760), od tega 74 % tujih. To je približno toliko kot v rekordnem letu 2019. Za voden ogled gradu se je letos odločilo 280 skupin, prav vsi pa so lahko bili ob vikendih priča programu Živa zgodovina. V okviru slednjega različna društva, ki ohranjajo srednjeveško tradicijo in običaje, le te tudi prikazujejo in prenašajo na obiskovalce. Da je Stari grad zanimiv tudi za kratek pohod ali druženje ob kavi, dokazuje število prodanih letnih vstopnic. Letos so jih, večinoma Celjankam in Celjanom, na gradu prodali kar 2.463. Glas o slavnih celjskih grofih je segel celo preko Atlantika, saj je grad poleti gostil tudi številne skupine iz Kanade.

Sicer pa je Stari grad poleti gostil več kot 30 različnih dogodkov (koncerti, prireditve, poročni obredi, grofovski sprejem, prikazi srednjeveških običajev, Srednjeveški dan …), na katerih so skupaj našteli več kot okrog 7000 obiskovalcev.

Po veselje tudi v mesto Celje

V mesto zadnje tedne obiskovalce in domačine vabi tudi sklop dogodkov pod skupnim nazivom 'V Celje po Veselje'. Torkovo in sobotno dogajanje je v Celje že privabilo več sto obiskovalcev vseh generacij. Poletna stalnica celjskega poletnega dogajanja 'Poletje v Celju' pa je na trgih, ulicah in drugih prizoriščih z okrog 200 prireditvami letos privabil skupaj preko 20.000 obiskovalcev.

V Celju je sicer od junija do septembra prenočilo 24.671 turistov, od tega 78 %  tujih. V primerjavi z letom 2019 so številke povsem primerljive. Med tujimi so bili najštevilčnejši gosti iz Nemčije in Avstrije, sledijo Italjiani, Čehi, Srbi, Hrvati, Danci, Francozi in Španci. Na novo so Celje “odkrili” Madžari, porast gostov iz naše vzhodne sosede je opazen že od zimskih mesecev dalje. Trenutna statistika kaže, da je dolžina bivanja v Celju 2,4 dni, v letu 2019 je bila povprečna doba bivanja 2,2 dni.

Ob povečanem številu turistov v mestu, večjemu številu nočitev in daljši dobi bivanja, je zaznati tudi spremembe v strukturi t.i. “avto” trgov, torej gostov, ki se na destinacijo pripeljejo s svojim avtomobilom. Med slednjimi je bilo zaznati porast iz Madžarske, Francije in Poljske.

Celje kot aktivna zelena mestna destinacija

Potem ko je Celje maja letos prejelo srebrni znak Slovenia green destination Silver se je, kot okolju in družbi prijazna destinacija, še bolj zavezalo k oblikovanju konkurenčne, trajnostno usmerjene zelene turistične destinacije.

V letošnjem letu se je Celje v promocijskih aktivnostih izpostavljalo kot aktivno zeleno mestno destinacijo, predvsem v poletnih mesecih zaradi pestre ponudbe outdoor doživetij oziroma aktivnih doživetij na prostem, ki jih ponujajo zelene mikrolokacije – Mestni gozd z Drevesno hišo (14 km urejenih in označenih gozdnih poti, dogodki na Drevesni hiši), rekreacijsko središče Celjska koča s Pustolovskim parkom, Ziplinom, kolesarjenjem, pohodništvom …) in Šmartinsko jezero.

Nekaj več in veliko bolje tudi v Celju

Z novo strategijo slovenskega turizma za obdobje 2022 – 2028 s katero se zasleduje zaveza “Nekaj več in veliko bolje” je fokus usmerjen na preobrazbo na strani ponudnikov in zadovoljitev odgovornega ter zahtevnejšega gosta. Celje in okolica ima potencial za razvoj trajnostno usmerjenega zelenega, kulturnega, gastronomskega, mestnega, športnega turizma. Tako novosti, kot so Drevesna hiša, Digitalni kotiček Alme M. Karlin, Okusi Celja, že predstavljajo dvig kakovosti in konkurenčnosti ter dodano vrednost tako za turiste kot lokalno okolje.

To so prepoznali tudi domači in tuji novinarji. Samo septembra in začetku oktobra je tako Celje gostilo več t.i. študijskih tur kot v vseh ostalih mesecih letošnjega leta. Najodmevnejši je zagotovo obisk ameriških, kanadskih in italijanskih novinarjev, ki pišejo in delajo za ugledne medije, kot so Lonely Planet, We Travel, New York Times, National Geographic …

Podobno velik promocijski učinek ima tudi sodelovanje v Dirki po Sloveniji. Posebna strokovna komisija je letos Celje celo nagradila s prestižnim nazivom Naj gostitelj Dirke po Sloveniji 2022.

V mestu diši po jeseni

Pestro dogajanje pa se v Celju nadaljuje tudi v jesenskih mesecih. Nedavno končani 2. kulinarični festival Rol.Ce & Vin.Ce je na pokušino znamenite celjske čokoladne rolce in vin lokalnih vinarjev privabil kar 3.000 obiskovalcev. Začela se je tudi koncertna sezona, oktobrski in novembrski popoldnevi pa bodo vsak torek v znamenju delavnic, glasbe, vonjev in okusov po jeseni. V sklopu tega bodo celjski vodniki opravili 65 brezplačnih vodstev po največjih znamenitostih Celja. Hitro pa se bliža tudi vrhunec zime, 'Pravljično Celje', ki v mesto v prazničnem decembru spremeni v božično pravljico.

T.H.,B.S.