Celjske jaslice v Piranu

21. 12. 2015 08:54

celjske_jaslice_v_piranu_1V nedeljo, 20. 12. 2015, so v Piranu odprli tradicionalno razstavo jaslic, ki jo že 15 let zapored pripravlja Društvo prijateljev zakladov sv. Jurija. Letošnje leto so k sodelovanju povabili vseh pet slovenskih gimnazij, ki izvajajo program umetniška gimnazija – likovna smer.

Mladi umetniki iz Kopra, Nove Gorice, Ljubljane, Velenja in Celja so pripravili edinstvene interpretacije biblijske zgodbe o Kristusovem rojstvu in svoja videnja razstavili po glavnih piranskih cerkvah, kjer bodo jaslice na ogled do 6. januarja. V sakralni umetnosti je Kristusovo rojstvo najbrž eden največkrat interpretiranih motivov, zlasti zanimiv pa je pogled mladih umetnikov, ki stremi k neobremenjenosti z večtisočletno zgodovino in k širšemu razmisleku o naši kulturni zgodovini v kontekstu sedanjega časa.

Na Gimnaziji Celje – Center, kjer program umetniške gimnazije likovne smeri izvajajo že 12 let, so k projektu pristopili dijaki 3. in 4. letnikov, skupaj z mentoricama prof. Ano Pečnik in prof. Majo Rak. Kompozicija celjskih jaslic, ki so razstavljene na elitni lokaciji na Tartinijevem trgu, se spogleduje z likovnimi motivi renesančnih umetnikov, ki so v ospredje postavljali trikotno obliko kot simbol, ki je na prvi pogled korekten do troedinosti krščanstva, globje pa v sebi združuje humanistično misel in vrednote ljubezni, intime in povezovanja.

Jaslice želijo s svojo postavitvijo in uporabo elementov kot so blazine, lestev, ovčje kože, tkanina, svetloba gledalce povabiti v okolje, ki deluje domače in toplo ter ga opomniti na prej omenjene vrednote, ki izginjajo iz današnjega sveta.

celjske_jaslice_v_piranu_2

 

S sodobnimi pristopi in postavitvijo, ki se spogleduje z arhitekturo in plastičnim oblikovanjem v obliki inštalacije, celjska postavitev posega v sakralni prostor cerkve sv. Petra kot ekspresionistično opozorilo, da je potrebno na svet gledati z razumom in srcem hkrati, ki lahko šele združena formi vdihneta pravi pomen.

oktet2015-polsi-klik

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
181 queries in 1,078 seconds.