Celjski odvetnik namerava ovaditi politike, ki so se sprehajali ob Kolpi


Celjski odvetnik Boštjan Verstovšek je napovedal tožbo zoper delegacije slovenskih politikov, ki so se pred dvema tednoma sprehajali ob reki Kolpi in niso upoštevali takrat že zapovedane socialne distance.

Predsednik Borut Pahor ter ministra Aleš Hojs in Matej Tonin so takrat skupaj z vrhom slovenske vojske in policijo preverjali teren ob meji zaradi nameravane podelitve posebnih pooblastil slovenski vojski (37a člen), ki bi se na tem območju pridružila mejni policiji.

Kot je za POP TV povedal Boštjan Verstovšek je politična delegacija s tem, ko ni upoštevala socialne distance, ogrozila državno varnost. K tožbi pa ga je spodbudil predvsem poziv notranjega ministra Aleša Hojsa, ko je policiji naročil naj udeležence včerajšnjih protestov, ki so kršili prepoved zbiranja in niso upoštevali varnostne razdalje, identificira s pomočjo posnetkov in fotografij, objavljenih na družbenih omrežjih ter jih oglobi in kazensko ovadi zaradi ogrožanja zdravja.

Kot je Verstovšek povedal za POP TV je prepričan, da če so protestniki včeraj zagrešili kazniva dejanja, potem je politična delegacija prav tako kazensko odgovorna za sprehod v Črnomlju. “Z malo nesreče bi lahko imeli predsednika vlade, predsednika republike, polovico parlamenta na respiratorjih,” situacijo slikovito ponazori celjski odvetnik.

Verstovšek se sicer strinja z ministrom Hojsom, da je pri protestih verjetno šlo za kaznivo dejanje ogrožanje varnosti, vendar ob tem poudarja, da morajo biti v takem primeru pravila enaka za vse. Ovadbo je spisal z željo, da bi bili pred zakonom vsi enaki, ter da ne bi prihajalo do kršitev načela enakopravnosti.

Kazensko ovadbo zoper politike, ki ne spoštujejo lastnih ukrepov, bodo tako v celjski odvetniški pisarni dokončali predvidoma jutri.