Celjski pedagogi pred začetkom šole govorili predvsem o naraščajočem vandalizmu


Vandalizem eden izmed bolj perečih problemov, ki knežje mesto tarejo zadnja leta. O tem smo v zadnjih letih pogosto pisali tudi na portalu Celje.info, nazadnje nekaj dni nazaj, ko so vandali po mestu znova puščali svoje sledi, dva od njih pa sta bila ujeta celo na kamero, več tukaj.

V dneh pred šolo je o odklonilnem vedenju v družbi na strokovnem srečanju govorilo tudi okoli tisoč celjskih pedagogov in ostalih posameznikov iz različnih strokovnih področij. Ti opažajo, da se stanje duha in duševnega zdravja v družbi iz leta v leto slabša. Na strokovnem srečanju so si tako izmenjali mnenja in predloge, kako se s tem izzivom spopasti.

Na strokovnem srečanju so sodelovali dr. Nina Ana Jäger, strokovnjakinja za reševanje težav s področja vzgoje in izobraževanja, dr. Karel Gržan, duhovnik, pisatelj in redovnik kapucinov in dr. Dan Podjed, antropolog, izredni profesor, znanstveni sodelavec in raziskovalec. Zbrane je uvodoma pozdravil župan Bojan Šrot, ki je dejal, da je Trajnostna strategija za kakovostno sobivanje in sodelovanje vseh generacij v Mestni občini Celje dinamičen dokument in da bi ga glede na sedanje razmere in trenutek časa, v katerem živimo, morali dopolniti s strategijo medverskega sožitja in strategijo sodelovanja ter sobivanja z vsemi pripadniki narodnosti, ki so se preselili v naše mesto. Medversko sožitje je v Celju na izjemno visoki ravni, na področju sobivanja in sodelovanja s pripadniki drugih narodnosti pa nas čaka še veliko dela in nalog. Dogaja se namreč, da se prebivalci posamezne narodnosti ob prihodu v naše mesto zaprejo v svoj krog in se težko integrirajo v našo družbo. Težav pri vključevanju nimajo samo kot posamezniki, ki v Celju živijo in delajo, ampak tudi kot tvorni prebivalci naše lokalne skupnosti, je med drugim dejal župan Šrot.

Nad vandalizem s skupnimi močmi, a glavni so starši

Žal pa v Celju v zadnjem času opažamo velik porast različnih vrst vandalizma. Med vandali, ki lokalni skupnosti povzročajo materialno škodo, med ljudmi pa vzbujajo nelagodje, je veliko mladostnikov. Razlogi za razmah vandalizma niso natančno poznani, je pa cilj vseh, da se ta problem s skupnimi močmi reši in mlade poskuša preusmeriti na pravo življenjsko pot.  Pri tem pa bodo glavno nalogo morali opraviti starši teh mladostnikov.

foto: MOC