“Celjski” program To sem jaz na ugledni predstavitvi v Londonu


Program, ki so ga razvili in ga vodijo na Območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje, bo predstavljen na uglednem strokovnem srečanju v Londonu.

Program promocije duševnega zdravja med mladimi na NIJZ Celje sicer izvajajo že od leta 2001.

Preventivni program To sem jaz bo predstavljen kot vodilni primer dobre prakse s področja duševnega zdravja v skupini za otroke in mladostnike v Londonu na uglednem strokovnem srečanju, ki se ga bodo udeležili strokovnjaki, politični odločevalci in posamezniki z izkušnjo duševnih težav iz 30 držav. Na dogodku Global Ministerial Mental Health Summit lahko prisostvujejo le vabljeni strokovnjaki.

Program To sem jaz Nacionalnega inštituta za javno zdravje je dobil posebno mesto na srečanju, ki bo mednarodno strokovno javnost povezovalo na področju angažirane skrbi za duševno zdravje. Na Območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kjer so program To sem jaz razvili in ga vodijo, se priložnosti veselijo, obenem pa napovedujejo nadaljnje razvojno delo v letih 2018-2019, ko je nadgradnjo programa na javnem razpisu podprlo Ministrstvo za zdravje. Zagotovo je vztrajnost celjske ekipe ena od kvalitet, ki ciljno gradi kontinuirano 17-letno delovanje programa za duševno zdravje mladih.

Pozitivna samopodoba v pomembni meri določa posameznikovo zadovoljstvo z življenjem, njegovo srečo ter ščiti telesno in duševno zdravje. Program promocije duševnega zdravja med mladimi To sem jaz, ki ga od leta 2001 izvaja Nacionalni inštitut za javno zdravje, OE Celje (prej Zavod za zdravstveno varstvo Celje) ob podpori Ministrstva za zdravje, mladostnike podpira pri razvoju pozitivne samopodobe ter življenjskih veščin. Realno samovrednotenje in socialno-komunikacijske kompetence delujejo kot zaščita v kriznih situacijah in povečujejo posameznikovo prožnost pri obvladovanju vsakdanjih težav. Program To sem jaz temelji na dveh komunikacijskih pristopih. Prvi se opira na spletno komuniciranje z mladimi, drugi del programa poteka na področju izobraževanja učiteljev in z izvajanjem preventivnih delavnic v šolskem okolju po konceptu 10 korakov do boljše samopodobe.

vir: NIJZ
clanstvo-polsi-rkcpl-vse-opcije