Prihajajo sejmi Flora, Poroka, Altermed na celjskem sejmišču


Na celjskem sejmišču se bodo konec tedna, od 10. do 12. marca, zvrstili tradicionalni trije spomladanski sejmi s srečanjem čebelarjev. Vabljeni torej ljubitelji urejenega vrta in doma, vrtičkarji in sadjarji, pa tudi vsi, ki se pripravljate na svoj popolni poročni dan, ali se zavedate pomena lastne skrbi za svoje zdravje.

Na sejmih Flora, Poroka, Altermed ter največjem srečanju čebelarjev v Evropi ApiSlovenija se bo letos predstavilo več kot 420 razstavljavcev iz Slovenije in tujine. Podrobnosti dogajanja so predstavili na minuli novinarski konferenci.

Spomladanski sejemski trojček tudi letos z bogato ponudbo in zanimivimi predavanji

22. sejem FLORA bo letos v sejemski dvorani K, kjer bo tudi skupinska predstavitev članov Sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS, dolgoletnega pomembnega partnerja sejma Flora. Razstavljavci na Flori napovedujejo ugodne nakupe najboljših semen, sadik in zelišč, sadnega in okrasnega drevja, izbirati bo mogoče med trajnicami in enoletnicami, eko sadikami zelenjave in eko dišavnicami. 

Bogato razstavno ponudbo sejma Flora, ki prinaša tudi opremo za vrtnarjenje in vrtno mehanizacijo, ponudbo loncev, korit in okrasnega posodja, zemlje, substratov, mineralnih in organskih gnojil ter sredstev za varstvo rastlin, bodo dopolnjevale še aktualne delavnice, predavanja in svetovanja za strokovno javnost in ljubitelje. 

Prava paša za oči pa bodo zagotovo tudi predstavitve cvetličarskih trendov – demonstracije izdelave šopkov in aranžmajev v izvedbi vrhunskih slovenskih cvetličarjev ter razstave tekmovalnih izdelkov mladih cvetličarjev, vrtnarjev in aranžerjev, ki se bodo na tradicionalnih tekmovanjih pomerili prvi sejemski dan. 

pomladanski_sejemski_trojcek_2

16. sejem POROKA v sejemski dvorani L1 prinaša top poročne trende, vrhunske kreacije na modni pisti, sejemske ugodnosti ter ideje in nasvete za popolni poročni dan. Na sejmu bo že sedmo leto zapored velika promocijska razstava poročnih šopkov, s katero želita Celjski sejem in Sekcija cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS promovirati slovenske cvetličarne in njihovo kreativnost. Paša za oči pa bosta zagotovo tudi vrhunski modni reviji poročnih oblek (v soboto in nedeljo) ter predstavitev dijakov in študentov Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, ki bodo letos Slovensko poroko predstavili skozi mavrične poročne šopke.

Vsi, ki skrbijo za svoje zdravje, in se želijo seznaniti z novimi zdravilnimi tehnikami, zdravim kuhanjem in super hrano za svoje dobro počutje in vitalnost, pa ne bodo zamudili 13. sejma Altermed, ki bo letos v večji sejemski dvorani L. Sejem znova prinaša več kot 100 predavanj in predstavitev najboljših mojstrov zdravega življenja.

Na Altermedu pa bo mogoče obiskati tudi sklop predavanj na temo tradicionalne indijske medicine, ki jih Celjski sejem pripravlja v sodelovanju s Hiša Ayurveda. Zanimiv bo tudi sklop predavanj na temo zdravega obdelovanja zemlje – permakulture, ki ga pripravljajo strokovnjaki iz Permakulturnega inštituta Maribor, prvič pa bo mogoče na sejmu prisluhniti tudi predavanju o homeopatiji (otroška homeopatska lekarna).

Že tradicionalni nastop Eko šol na Altermedu bo v znamenju odgovornega ravnanja s hrano in lokalno pridelane hrane. V treh dneh se bo predstavilo kar 91 vrtcev, osnovnih in srednjih šol iz vse Slovenije. Otroci in dijaki bodo na demonstracijskem odru predstavili številne aktivnosti posameznih šol, v demonstracijski kuhinji pa bodo prikazali najraznovrstnejše načine priprave zdrave hrane, sadnih napitkov in namazov.

40. ApiSlovenija, ki ga Celjski sejem pripravlja v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS), zadnja leta beleži rast števila obiskovalcev in razstavljavcev na dogodku. Čebelarke in čebelarji obisk največjega sejma v širši regiji izkoristijo za ugodne nakupe opreme, pripomočkov in materialov za čebelarjenje pred začetkom sezone.

Mednarodno prodajno razstavo pomembno sooblikuje strokovni posvet, ki bo letos prvi dan (sobota, 11.3.) v znamenju razprave kako do zdravih in močnih čebeljih družin. Predsednik Apimondije Philip McCabe bo predstavil usmeritve svetovne čebelarske organizacije. O delu na področju čebelarstva v Evropskem parlamentu bo govorila Mariya Gabriel, svoje izkušnje s prekinitvijo zaleganja, predvsem vplivom na živalnost družin jeseni, pozimi in pomladi ter vplivom na donos medu bo predstavil Boštjan Noč, predsednik ČZS. Udeležbo na otvoritvi jubilejnega 40. ApiSlovenija je potrdil tudi predsednik slovenske vlade dr. Miro Cerar.

Vsa predavanja in trije oz. štirje sejmi čez vikend za ceno ene vstopnice

Sejemski trojček in ApiSlovenija bo mogoče obiskati vse tri dni med 9. in 18. uro. Z nakupom dnevne vstopnice imajo obiskovalci prost vstop na vse prireditve, ki ta dan potekajo na sejmišču.

Z eno vstopnico pa lahko v petek obiščejo tri sejme, čez vikend pa še mednarodno prodajno razstavo ApiSlovenija.  Odrasle osebe bodo za dnevno vstopnico odštele 6,5 EUR, upokojenci, učenci, dijaki in študenti pa bodo za vstopnico odšteli 5,00 EUR.

Dnevni program dogajanja si lahko ogledate na www.ce-sejem.si.