Celjski škof Maksimilijan na humanitarni misiji v Ukrajini (foto)


Celjski Škof Maksimilijan Matjaž je v zadnjem tednu februarja 2024 spremljal transport humanitarne pomoči župnije Dob v Ukrajino, kjer že tretje leto divja vojna. Obiskal je Marijine sestre, ki delujejo v Zakrpatju in v Kijevu, kjer se posvečajo oskrbi najrevnejših.

Škof se je pridružil humanitarni misiji, ki jo v župniji Dob pri Domžalah izvaja tamkajšnji župnik Jure Ferlež, in je s kombijem že desetič dostavil humanitarno pomoč v to s strani Rusije napadeno državo.

Vir foto: https://skofija-celje.si/

Zakaj se je Jure Ferlež odločil za to častivredno dejanje? »Ker so se kopičile zaloge po skladiščih in so bila zbrana sredstva veliko večja od tistih, ki so jih uspeli dostaviti v Ukrajino, sem se odločil, da bom tisto, kar bomo zbrali v naši župniji, sam dostavil do Marijinih sester v Zakrpatju.« Tako se je nekaj tednov po začetku vojne, 5. aprila 2022, v Ukrajino odpravil sam.

Jure Ferlež: “Vreme je bilo kislo in sivo. Vso pot me je spremljal dež. Na madžarski strani meje so me skušali prepričati, da kombi nima dovoljenja za Ukrajino. Po dolgem in mučnem pregovarjanju sem prečkal mejo. Na ukrajinski strani ni bilo elektrike, carina je delala po polžje. Ceste so bile tako uničene, da je bilo samo vprašanje časa, kdaj bodo gume popustile pod težo ostrih lukenj. Z Božjo pomočjo se je vse dobro izteklo. No, ta ponedeljek sem bil na poti že desetič. Tokrat prvič nisem šel sam. Že ko sem šel devetič, to je bilo novembra, mi je celjski škof Maksimilijan Matjaž. (vir: Družina

Ferlež in škof Maksimilijan sta tokrat v Ukrajino dostavila  400 kilogramov sanitetnega materiala, 100 kilogramov zdravil, 300 kilogramov posteljnine, 50 litrov čistil in 200 kilogramov hrane. V Ukrajini so tokrat s sestro Jožico obiskali tudi nekaj družin iz neposredne okolice, ki jim sestre pomagajo.

Vir foto: Župnija Dob pri Domžalah
Jure Ferlež: “Najprej smo na koncu vasi obiskali hišo, v kateri živijo tri generacije beguncev iz Mariupolja. Stara mama nam je s solzami v očeh pripovedovala, kako dolgo so obstreljevali blok, v katerem sta z možem živela, in živo orisala trnovo pot na ukrajinski strani. Druga družina, ki jo sestavljajo mama in njeni štirje otroci, spi, kuha in živi na 10 m2. Mož je pred vpoklicem v vojsko pobegnil na Češko. Take nesrečne zgodbe so za vsakim vogalom.” 

Ob škofovem obisku so na spletni strani škofje Celje zapisali: “Sestre tam vsak dan pričujejo za resničnost Jezusove prilike: Lačen sem bil in ste mi dali jesti, bolan sem bil in ste me obiskali. (Mt 25,35)”. Župnik Jure Ferlež pa je o svojem poslanstvu dejal: “Kadar koli pridem v Zakrpatje, želim povedati Ukrajincem, da niso pozabljeni in da želimo z njimi deliti zgodovinsko željo po neodvisnosti in suverenosti naroda. Hkrati pa želim utrditi sestre v zavesti, da je slovenska Cerkev z njimi. Da niso same, da stojimo za njimi.”

Župnik Doba pri Domžalah Jure Ferlež in škof Maksimilijan Matjaž v Ukrajini (vir foto: FB stran župnije Dob)