Celjski škof ustanovil Urad za sprejemanje prijav in spremljanje žrtev spolnih zlorab


Celjski škof Maksimilijan Matjaž je z odlokom za celjsko škofijo ustanovil Urad za sprejemanje prijav in spremljanje žrtev spolnih zlorab, katerega namen je pomoč žrtvam spolnih zlorab, ki so jih zagrešili kleriki oziroma člani ustanov posvečenega življenja ali družb apostolskega življenja ter preprečevanje ponavljanja teh zločinov.

Kot so zapisali v celjski škofiji, je papež Frančišek v Apostolskem pismu iz leta 2019 določil, da se v škofijah ustanovi enega ali več stalnih in javnosti lahko dostopnih sistemov za prijavo spolnih zlorab, ki so jih zagrešili kleriki oziroma člani ustanov posvečenega življenja ali družb apostolskega življenja. Drugi člen tega Apostolskega pisma določa, da škofije posamično ali skupaj ustanovijo sistem za prijavo spolnih zlorab, ki ima lahko tudi obliko urada.

Namen urada je pomoč žrtvam ter preprečevanje teh zločinov. Sedež urada v Laškem

Celjski škof je zato določil ustanovitev Urada Škofije Celje za sprejemanje prijav in spremljanje žrtev spolnih zlorab, katerega namen je pomoč žrtvam spolnih zlorab, ki so jih zagrešili kleriki oziroma člani ustanov posvečenega življenja ali družb apostolskega življenja ter preprečevanje ponavljanja teh zločinov, ki, kot je še zapisal celjski škof, “žalijo našega Gospoda, povzročajo telesno, psihično in duhovno škodo žrtvam ter prizadenejo skupnost vernikov (Vi ste luč sveta)”.

Kot so še sporočili iz celjske škofije, bo imel urad sedež na naslovu Odvetnik Pavel Teršek, Mestna ulica 2, 3270 Laško. “Deloval bo po Statutu v skladu z Apostolskim pismom papeža Frančiška Vi ste luč sveta, s Smernicami za zaščito otrok, mladoletnih in ranljivih odraslih oseb v Katoliški cerkvi v Sloveniji ter z drugimi zavezujočimi dokumenti Cerkve, ki sta jih ali jih še bosta izdala Sveti sedež in Slovenska škofovska konferenca glede spolnih zlorab, ki so jih zagrešili kleriki oziroma člani ustanov posvečenega življenja ali družb apostolskega življenja,” so zapisali.