Celjski župan Bojan Šrot išče podžupane


Celje kot tretje največje mesto v državi vodijo nepoklicni župan in trije mestni svetniki kot županovi pooblaščenci. Poklicnega župana in vsaj nepoklicnih podžupanov mesto nima. Od lani so čakali na odločitev ustavnega sodišča, od katerega je župan Bojan Šrot zahteval presojo ustavnosti zakona o integriteti in preprečevanju korupcije v delu, ki nepoklicnim županom in podžupanom prepoveduje opravljati naloge upravljanja, nadzora ali zastopanja v osebah javnega prava, ki jih ustanovi občina za izvajanje javnih služb.

Junija je ustavno sodišče odločilo, da sporni 27. člen zakona ni v neskladju z ustavo, zato je župan Bojan Šrot pojasnil, da je koalicijske stranke pozval, naj predlagajo kandidate za podžupane. A kakor kaže, to še ne pomeni, da jih bo mestnemu svetu tudi predlagal v imenovanje, pišejo na spletni strani Dela.

Čeprav je zakon to prepovedoval, je Bojan Šrot (SLS) novembra lani mestni svet obvestil, da bo za podžupane imenoval mestne svetnike in obenem občinske direktorje Marka Zidanška (SLS), Staneta Rozmana (SD) in Janka Požežnika (SDS).

»Vse njihove pravice, obveznosti in pristojnosti, ki izhajajo iz funkcije podžupana, bodo mirovale do odločitve ustavnega sodišča, kamor je Mestna občina Celje vložila zahtevo za presojo ustavnosti zakona o integriteti,« je takrat povedal, zatem pa omenjeno trojico imenoval za svoje pooblaščence, kar so še danes, prav tako pišejo na spletni strani Dela.

Zdaj, ko je ustavno sodišče zavrnilo zahtevo Celja, so novinarji Dela Šrota vprašali, kako odločbo komentira in kako bo ravnal. Odpisal je, da bo Mestna občina Celje »tako kot doslej spoštovala določila zakona o integriteti in preprečevanju korupcije«. Zagotovil je, da je koalicijske stranke, torej celjske odbore SLS, SD in SDS, pozval, naj mu predlagajo nove kandidate za podžupane, o njihovem morebitnem imenovanju pa se bo odločil jeseni, poročajo na spletni strani Dela.

Več informacij si lahko preberete na spletni strani Dela.