Dan spomina na mrtve v koronačasu: Letos raje preložite obisk grobov


Letošnji praznik spomina na umrle bo zaradi izjemno slabih epidemioloških razmer zaradi širjenja bolezni covid-19, minil drugače kot veleva tradicija. Tako državne in občinske oblasti, kot tudi verski voditelji pozivajo ljudi, da letošnji obisk grobov prilagodijo trenutnim razmeram.

Vzdržite se obiskovanja sorodnikov, obisk grobov pa, v izogib gneči v soboto in nedeljo, preložite tudi na druge dneve.

Okoli Mestnega pokopališča Celje bo v času praznikov kljub temu veljal drugačen prometni režim, Celebus pa letos ne bo vozil.

Mestna občina Celje občanom svetuje, da svoj obisk grobov ne opravijo zgolj na Dan spomina na mrtve. Občane zato prosijo, da v izogib gneči v soboto in nedeljo, grobove obiščejo tudi pred praznikom, med tednom.

Poslanico v imenu predstavnikov verskih skupnosti v Sloveniji je podal tudi nadškof Stanislav Zore in v njej med drugim pozval k prestavitvi obiskov grobov na kasnejši datum. “Naša dolžnost je, da storimo vse kar je v naši moči v boju proti epidemiji,” je dejal Zore in spomnil, da moramo ob tem pomisliti na bolne in najbolj ranljive člane naše družbe. Predlagal je, da zaradi letošnjih zdravstvenih razmer na praznik vseh svetih in spomina vseh vernih rajnih opustimo tradicionalno obiskovanje sorodnikov in prijateljev. “Vabim vas, da zasebno ali s člani svoje družine obiščete samo grobove v domači župniji oz. občini ter tam molite za rajne. Pri tem vas prosim, da se z namenom ohranitve zdravja izognete vsakršnemu druženju, obiskovanju drugih gospodinjstev in prečkanju meja svoje občine,” je med drugim dejal v nagovoru, ki ga lahko preberete tukaj.

Spremenjen prometni režim v času praznikov, Celebus letos ne bo vozil

Zaradi praznika bo med vikendom spremenjen prometni režim v okolici pokopališča Teharje in Mestnega pokopališča Celje. Zapore cest so označene na skicah (galerija spodaj) in veljajo za:

MESTNO POKOPALIŠČE:

  • 31. 10. 2020, 7:00 – 17:00
  • 1. 11. 2020, 7:00 – 17:00

TEHARJE, SV. ANA:

  • 1. 11. 2020, 7:00 – 17:00

Promet bodo pomagali usmerjati redarji, Celebus ne bo vozil.