Danes in v naslednjih dneh povišana koncentracija prašnih delcev v zraku


Po poročanju Agencije za okolje (Arso) se že nekaj dni soočamo s temperaturno inverzijo, kar za seboj prinaša povišano koncentracijo trdih delcev PM10 v ozračju. Razmere, ki vladajo po vsej Sloveniji, najbolj onesnažena kraja pa sta Celje in Zagorje, naj bi trajale vse do nedelje, ko napovedujejo veter, ki bi lahko  pripomogel k izboljšanju. Najnižje ravni delcev so ob takih vremenskih razmerah običajno zgodaj popoldne, najvišje pa v večernem času. 

Arso najbolj občutljivim, odraslim in otrokom s kroničnimi težavami dihal in srčnimi boleznimi, ter starejšim priporoča omejitev gibanja na prostem. Priporoča tudi, da prebivalci ne kurijo lesa, če imajo možnost drugega ogrevanja, svetujejo pa tudi zmanjšanje ogrevanja prostorov, kjer se za energent uporabljajo trda goriva.

Arso je podal nekaj smernic, s pomočjo katerih lahko vrednosti delcev PM10 v zraku zmanjšamo:

  • v kolikor je druga možnost ogrevanja, ne kurite lesa v pečeh in kaminih;
  • uporabljanje javnega prevoza namesto osebnih vozil;
  • zmanjšajte ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva;
  • ne kurite na prostem.

Občasne meritve so pokazale, da se prekoračitve mejne vrednosti za delce pojavljajo tudi v krajih izven območij, za katere so izdane napovedi, predvsem v dolinah in kotlinah v notranjosti države, kjer se za ogrevanje kot gorivo pretežno uporablja les. Zato je zaradi zaščite zdravja smiselno upoštevati zgoraj navedena priporočila tudi na takšnih območjih.