MOC odgovarja civilnim iniciativam: Primerjava našega mesta s Černobilom je zastrašujoča, absurdna in povsem neprimerna

24. 10. 2019 19:23

Minuli torek so civilne iniciative pripravile novinarsko konferenco, na kateri so Celje označile za slovenski Černobil.

Mestna občina Celje v odgovoru navaja, da so primerjave s Černobilom senzacionalistične, strašijo ljudi in v ničemer ne prispevajo k prizadevanjem za čistejše okolje in k izboljšanju stanja v Celju in okolici.

Na novinarski konferenci, o kateri smo V ČLANKU poročali v torek, so civilne iniciative predstavile probleme, za katere naj, po njihovih trditvah, občina ne bi imela posluha. Ker na konferenco predstavnik občine ni bil povabljen, smo MOC prosili za pisni komentar.

Odgovori so skrajšani, celotne si preberite v povezavah pod člankom.

MOC odgovarja Civilnim iniciativam:

Civilne iniciative Celja

“Kljub navedbam nekaterih govorcev na predvčerajšnji novinarski konferenci združenih Civilnih iniciativ Celje še enkrat poudarjamo, da smo ponosni na to, da je Celje tako zeleno in lepo urejeno mesto. To znajo povedati tudi številni obiskovalci, tako iz drugih slovenskih mesto kot iz tujine. Splošno prikazovanje Mestne občine Celje kot glavnega krivca za okoljske probleme odločno zavračamo, saj so stara bremena dediščina prejšnjih generacij.

Civilna iniciativa je vedno znova zelo glasna, da je treba nemudoma sanirati zemljišča Stare Cinkarne, ne pove pa, kakšna ogromna finančna vlaganja so potrebna (grobe ocene predvidevajo okoli 60 milijonov evrov), da bi območje uredili do meje sprejemljivosti.

Presenetila nas je trditev gospoda Borisa Šuštarja, da je Inštitut za varovanje zdravja prepovedal gojenje in uživanje lokalno pridelane hrane. Na Mestni občini Celje s takšno generalno prepovedjo nismo bili seznanjeni,” pravijo na MO Celje.

Drevesa v mestu

“Z gospo Ireno Ašič, ki je od lanske jeseni predsednica Mestne četrti Center, dobro sodelujemo, zato nas je zelo presenetila njena izjava, da je edina, ki vidi, da v Celju potrebujemo drevesa. Gospa Ašičeva je namreč v zadnjem času večkrat pohvalila našo skrb za urejanje zelenih površin.

Na novinarski konferenci je izrazila bojazen, da bo izvajalec gradbenih del med sanacijo igrišč celjskih javnih vrtcev posekal vsa drevesa. Če bi prišla na sestanek v Narodni dom, na katerem sta Ministrstvo za okolje in prostor ter izbrani izvajalec del prejšnjo sredo predstavila potek sanacije, bi izvedela, da bodo onesnaženo zemljo okoli dreves odstranjevali ročno samo zato, da ne bodo poškodovali koreninskega sistema.”

Delavska ulica

Kot še pravijo v MOC, so stanovalce seznanili da Mestna občina Celje nima tovrstnih nadzornih pristojnosti in da je v skladu z zakonodajo za nadzor na področju urejanja prostora in naselij, graditve objektov in izvedbe gradbenih konstrukcij ter izpolnjevanja bistvenih zahtev za objekte, pristojen Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor.

Izgradnja MLC Lopata

Pobuda za Državni prostorski načrt (DPN) temelji na dejstvu, da je za potrebe varnega transporta potrebno zagotoviti ustrezno infrastrukturo, kamor sodijo tudi logistični centri (MLC) in parkirišča. Potreba in upravičenost izgradnje takšne infrastrukture izhaja iz vrste državnih in evropskih dokumentov, nadaljujejo v sporočilu za naš medij.

“Ker je lokacija ob avtocestnem priključku Celje-zahod prepoznana kot potencialna lokacija za umestitev malega logističnega centra in varovanega parkirišča, je Mestna občina Celje pristopila k sodelovanju pri umeščanju posega v prostor. Glavna skrb Mestne občine Celje je varovanje okolja in izboljšanje prometa na območju Medloga in Lopate.”

MOC odgovarja Civilnim iniciativam:

Civilne iniciative Celja, Delavska ulica, Drevesni park, Izgradnja MLC Lopata.

Dejan Cvetanoski

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
158 queries in 1,213 seconds.