Nova direktorica Splošne bolnišnice Celje začela svoj mandat, Gabrovec toži bolnišnico


Novoizvoljena direktorica Splošne bolnišnice Celje Margarete Guček Zakošek je danes, potem ko je njeno imenovanje včeraj potrdila ministrica za zdravje, nastopila funkcijo.

Se bo sedaj zapletlo zaradi tožbe, ki jo je proti bolnišnici vložil Branko Gabrovec, ki je bil tik pred glasovanjem sveta zavoda izločen kot kandidat za novega direktorja bolnišnice?

Včeraj je zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc dala soglasje na imenovanje nove direktorice Splošne bolnišnice Celje mag. Margarete Guček Zakošek, sicer članica SMC, ki jo je svet zavoda izglasoval in predlagal vladi potem, ko so razrešili dosedanjega direktorja mag. Marjana Ferjanca.

Tokrat sicer ni šlo za običajno potrditev, saj je direktorico potrdila ministrica in ni bilo potrebno soglasje vlade. Razlog za takšno postopanje je ta, da je celjska bolnišnica v postopku sanacije, kar pomeni, da po Zakonu o interventnih ukrepih za zagotovitev finančne stabilnosti v zdravstvenih zavodih, soglasje vlade ni potrebno temveč lahko takšno soglasje poda minister. Guček Zakoškova je tako mandat direktorice začela že danes.

Toda okoli mandata nove direktorice se bo očitno še zapletalo. Kot smo namreč pisali že v tem prispevku (klik), so v začetku meseca pred glasovanjem sveta zavoda izločili enega izmed favoritov dr. Branka Gabrovca, sicer člana SD, ker da naj nebi zadostil pogojem razpisa v točki, kjer so zahtevane vodstvene izkušnje, ki da jih Gabrovec nima.

Po poročanju Večera naj Gabrovec zaradi omenjenega zapleta na delovno sodišče vložil tožbo proti celjski bolnišnici zaradi izločitve iz izbora za mesto poslovnega direktorja. Gabrovec se je na odločitev o izločitvi sicer že prej pritožil.

Kot še pišejo, Gabrovčev odvetnik Igor Inkret v tožbi meni, da bi o izločitvi Gabrovca morali na podlagi predpisov odločati člani sveta zavoda in ne razpisna komisija. Poleg tega naj v spisu o izločitvi naj ne bi bilo priloženega pravnega mnenja zdravstvenega ministrstva glede kandidatovega neizpolnjevanja pogojev. Na drugi strani pa je bilo že pred odločanjem v spisu pravno mnenje celjske bolnišnice, ki govori o tem, da omenjeni kandidat izpolnjuje pogoje za to mesto.