Splošna bolnišnica Celje dobila novo direktorico. Favorita Gabrovca izločili.


rp_bolnisnica-celje2.jpgSplošna bolnišnica Celje je po Marjanu Ferjancu dobila novo poslovno direktorico. To je postala članica vladajoče SMC Margareta Guček Zakošek.

Na seji sveta zavoda je prejela pet od osmih glasov. Njeno imenovanje mora sedaj potrditi še vlada.

Kot je znano je vlada v začetku meseca januarja potrdila razrešitev poslovnega direktorja Splošne bolnišnice Celje Marjana Ferjanca. Na razpis za novega poslovnega direktorja so se nato prijavili štirje kandidati, in sicer: član sveta zavoda bolnišnice Branko Gabrovec, nekdanja direktorica ZD Šmarje pri Jelšah Irena Nunčič, župan občine Dobrepolje, ki je v preteklosti že kandidiral za direktorja UKC Ljubljana Janez Pavlin in Margareta Guček Zakošek, ki je sicer aktivna v lokalni SMC.

Potrjeni kandidati so se predstavili na današnji seji sveta zavoda Splošne bolnišnice Celje.

Svet zavoda je najbolj prepričala Margareta Guček Zakošek, sicer članica SMC, nekdanja poslanka v državnem zboru, nekdanja državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu, trenutno pa namestnica direktorja v Medisu. Margareta Guček Zakošek je prejela pet od oddanih osmih glasov, poroča Večer. Sedaj jo mora potrditi še vlada.

Že včeraj je bil sicer kot kandidat izločen Branko Gabrovec, član SD-ja in tudi sveta zavoda SBC, ki naj ne bi izpolnjeval razpisanih pogojev. Gabrovec je sicer veljal za favorita, a ga je še pred glasovanjem izločila razpisna komisija z obrazložitvijo, da nima dovolj vodstvenih izkušenj.

Gabrovec naj bi bil že pred časom kandidat za vršilca dolžnosti direktorja, vendar se je takrat za v. d. prijavila tudi članica sveta zavoda Barbara Tiselj (SMC) in Gabrovcu je zmanjkal natanko en glas. Tudi tokrat SMC očitno ni dovolila, da bi se Gabrovec potegoval za mesto direktorja.

Gabrovec naj bi po poročanju Dela na današnji seji sveta zavoda dejal, da je v zadnjih štirinajstih dneh doživel veliko pritiskov v smeri, da naj odstopi od kandidature. Včerajšnjo sejo, na kateri je svet potrjeval prijavljene kandidate, pa naj bi zapustil predčasno, in sicer takoj, ko je razpisna komisija, v kateri je tudi Tisljeva, odločila, da ne izpolnjuje razpisnih pogojev.

Gabrovec trdi, da ima vsa dokazila. Vlogo naj bi tudi dopolnil s pravnim mnenjem o izpolnjevanju pogojev glede vodstvenih izkušenj. Zaradi omenjenega dogajanja je Gabrovec tudi zapustil svet zavoda: »V svetu zavoda, ki deluje protipravno, ne morem delovati. Verjetno se bom pritožil.«, je še povedal za Delo.

Nova direktorica pa je ob izvolitvi povedala: “Moja želja je, da svoje izkušnje iz korporacij kot tudi iz industrije prenesem v lokalno okolje. To je tisto, kar me je vodilo pri odločitvi, da se prijavim na razpis. Sicer pa so glavni poudarki v mojem programu razvojne narave. Prvi je namenjen investicijam, nadaljevati moramo nadomestno novogradnjo bolnišnice, da z njo zagotovimo prostorski vidik normalnega delovanja bolnišnice. Drugi je razvoj določenih oddelkov v bolnišnici, tretji je uravnoteženo poslovanje. To bo tudi cilj sanacijskega načrta, ki ga bo treba pripraviti. Četrti poudarek pa bo izgradnja dobre organizacijske klime, ki je osnova, da bomo lahko dobro funkcionirali.”

Strokovni direktor Franc Vindišar pa je ob imenovanju nove direktorice dejal, da je njen program korekten vendar ima stroka bolnišnice kljub vsemu še nekaj vprašanj.

slovensko-dalm-polsi-klik