Dosedanja upravnica Gledališča Celje brez podpore že na prvi stopnji potrjevanja novega mandata


Na torkovi seji Mestnega sveta Mestne občine Celje bi morali svetniki odločati tudi o predlogu za imenovanje upravnika Gledališča Celje, vedar je bila točka naknadno umaknjena z dnevnega reda.

Razlog za umik je nezadostna podpora dosedanji upravnici na prvi stopnji potrjevanja, ko ji je nov mandat odklonila Komisija za mandatna vprašanja, volitve, imenovanja, priznanja in nagrade. Kosijeva prav tako ni dobila pozitivnega mnenja s strani strokovnega sveta celjskega gledališča.

Dosedanja upravnica Gledališča Celje mag. Tina Kosi se po 14 letih očitno poslavlja z mesta upravnice. Kot edina prijavljena kandidatka na razpis za upravnika celjskega gledališča (prvotno sta sicer prispeli dve kandidaturi) namreč ni dobila pozitivnega mnenja strokovnega sveta celjskega gledališča, njeno imenovanje za še četrti mandat na čelu Gledališča Celje pa ni potrdila niti Komisija za mandatna vprašanja, volitve, imenovanja, priznanja in nagrade celjskega mestnega sveta. Posledično je komisija predlagala ponovitev razpisa ter umik potrjevanja upravnika z dnevnega reda torkove seje Mestnega sveta Mestne občine Celje.

Trenja v celjskem gledališču očitno prehuda

Kot smo pisali že pred mesecem dni, je v Gledališču Celje prišlo do trenj med delom igralskega ansambla in upravnico mag. Tino Kosi. Ti so ji očitali, da je celjsko gledališče pod njenim vodenjem nazadovalo tako kadrovsko, kot tudi umetniško. Slednje naj bi po njihovo potrjevalo tudi dejstvo, da je celjsko gledališče v času njenega vodenja na Boršnikovem srečanju sodelovalo z zgolj sedmimi tekmovalnimi predstavami, medtem ko je bila participacija v tekmovalnem programu nekaterih drugih slovenskih gledališč tudi več kot trikrat večja. Prav tako so ji očitali, da je celjsko gledališče odrezano od Tedna slovenske drame. Večinski del 19-članskega igralskega ansambla naj bi bil sicer z njenim delom nezadovoljen že nekaj let.

Na drugi strani je mag. Tina Kosi vse očitke zavrnila. Kot je za Celje.info ob izbruhu afere dejala dosedanja upravnica, so očitki glede kadrovanja in repertoarja presplošni, da bi jih lahko komentirala. “Zanimivo pa je, da niso bili nikoli izpostavljeni na mestih, ki so namenjena obravnavanju prav tovrstnih vprašanj in kjer ima tudi ansambel svoje predstavnike. Merjenje uspešnosti gledališča s statistiko udeležbe na določenih festivalih je lahko sicer zelo problematično. V zgodovini slovenskega gledališča so bile npr. večkrat spregledane predstave, ki so kasneje požele velike mednarodne uspehe ali postale izredno priljubljene pri občinstvu. Pa tudi razmišljanje, kot da bi zadoščal za uspeh predstave le izbor dela in režiserja, ne zdrži trezne presoje,” je dejala mag. Tina Kosi. Neglede na vse se v vodstvu Gledališča Celje po 14 letih najverjetneje obetajo spremembe.

B.S.